Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers maakt 15 miljoen euro vrij voor digitalisering Integratie & Inburgering

2021/09/21 |

Samenleven

21 september 2021 - De Vlaamse regering wil het integratie- en inburgeringsbeleid versneld digitaliseren. Onder impuls van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers werd afgelopen vrijdag op de ministerraad beslist om daar extra middelen voor vrij te maken. In totaal gaat het om 15 miljoen euro. Bart Somers: “Online lessen en testen, vlottere instroom van cursisten, minder administratie voor de lesgevers, betere opvolging gedurende het hele traject. Digitalisering maakt veel mogelijk, we moeten deze opportuniteiten met beide handen grijpen. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau.”

Terug

Er gebeurt heel wat in het Vlaamse inburgeringssector. De historische wachtlijsten om aan inburgeringscursus te beginnen werden op één jaar tijd gehalveerd en tegen het einde van dit jaar zijn ze volledig weggewerkt. Daarnaast keurde het Vlaams parlement vlak voor het zomerreces het nieuwe inburgeringsdecreet goed. Vanaf 1 januari 2022 zal het inburgeringsbeleid gebaseerd zijn op vier pijlers: Nederlands, Maatschappelijke Oriëntatie, toeleiding naar de VDAB binnen twee maanden, en een buddytraject om een sociaal netwerk op te bouwen.

Een andere belangrijke vernieuwing werd afgelopen vrijdag op de ministerraad goedgekeurd. Inburgeringstrajecten zullen in de toekomst meer en meer digitaal verlopen. De Vlaamse regering trekt daar 15 miljoen euro voor uit. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Tijdens de coronacrisis zijn de Agentschappen Integratie & Inburgering al massaal overgeschakeld naar online lesgeven en online testen. Dat was niet altijd even eenvoudig, maar toch zijn we er in geslaagd meer dan 90% van onze cursisten te bereiken. In de toekomst zal er terug meer klassikaal lesgegeven worden voor wie dat nodig heeft, maar we willen elke inburgeraar ook de mogelijkheid geven om een digitaal lessenpakket mee naar huis te nemen. Het zal niet alleen de kwaliteit van de cursus verbeteren, het maakt de combinatie met werk ook eenvoudiger, want de nieuwkomer verwerkt de cursus op een moment en plaats dat hem het beste uitkomt.”

Niet enkel voor de nieuwkomers, ook voor de lesgevers betekent dit een hele stap vooruit. Vroeger moesten zij aan de slag met papieren en verouderde handboeken, die zij bovendien grotendeels zelf moesten samenstellen. Die diversiteit in aanpak blijft mogelijk, maar voortaan zullen alle lesgevers wel kunnen rekenen op eenzelfde uniform lespakket. Zo komt er meer tijd vrij om inburgeraars individueel te begeleiden.

Data-uitwisseling en opvolging

Het online aanbieden van het lessenpakket, is niet het enige dat gedigitaliseerd wordt. Zo wordt er ook geïnvesteerd in een centraal systeem dat het contact tussen cursisten, lokale besturen, overheidsorganisaties en vrijwilligers vlotter moet doen verlopen.

Daarnaast wordt de Kruispuntbank Inburgering gemoderniseerd. Deze databank verzamelt gegevens van inburgeraars en wisselt ze op een veilige manier uit met de Vlaamse onderwijsadministratie, de werkgelegenheidsorganisaties VDAB en Actiris, de lokale besturen en de Sociale Huizen.

Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers: “Door het stroomlijnen en het beter en breder uitwisselen van informatie, wordt het mogelijk om inburgeraars sneller te laten instromen en om hen vervolgens ook beter te begeleiden en op te volgen. Het laat toe dat er een begeleiding wordt uitgewerkt volledig op maat van de inburgeraar. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau. En daar zullen de inburgeraars én de samenleving de vruchten van plukken.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.