800.000 euro voor wijkverbeteringscontract Arsenaal

2021/12/22 |

Mechelen

22 december 2021 - De Arsenaalwijk in Mechelen kampt met verschillende uitdagingen. De kinderarmoede is er met 19% het op één na hoogste van alle wijken in Mechelen. 89% van de gebouwen zijn er ouder dan 50 jaar. Vlaams minister Somers maakt 800.000 euro vrij om de wijk op te waarderen. “We sluiten een wijkverbeteringscontract af tussen Vlaanderen, de stad Mechelen en de inwoners van de wijk. Samen zorgen we voor betere woonkwaliteit, een veiligere omgeving en een versterkte sociale cohesie.”

Terug

De Arsenaalwijk is één van de meest kwetsbare buurten in Mechelen. De cijfers liegen er alvast niet om. De kinderarmoede is er met 19% het op één na hoogste van alle wijken in Mechelen. En ook op het vlak van wonen is er werk aan de winkel. 89% van de gebouwen zijn er ouder dan 50 jaar. 46% dateert zelfs nog van voor de Tweede Wereldoorlog.

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De Arsenaalwijk kampt met verschillende uitdagingen, maar heeft een enorm potentieel. Samen met de inwoners gaan we aan de slag om de publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld ’t Hofke, op te waarderen. Een wijkjurist gaat samen met huurders en eigenaars bekijken hoe ze hun woning kunnen renoveren. En een preventieconsulent gaat 30 kortgeschoolde, kwetsbare jongeren opleiden tot preventiewerkers. De jongeren worden begeleid naar een vaste job terwijl ze de sociale cohesie in die wijk versterken.”

Primeur in Europa

Het opzet van het hele project is om ervoor te zorgen dat de inwoners zelf aan het stuur zitten. Daarom wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde Collective Impact Model. Een innovatieve aanpak uit de Verenigde Staten die nu voor het eerst in Europa wordt toegepast. Een aanpak waarbij de inwoners de doelstellingen bepalen, hoe de vooruitgang gemeten wordt, en welke acties daarvoor nodig zijn. Het hele proces wordt nauwkeurig opgevolgd aan de hand van data.

Vlaams minister Bart Somers: “Met 75 verschillende nationaliteiten leven er in Mechelen nergens zoveel verschillende nationaliteiten samen op één plek als in de Arsenaalwijk. Met deze totaalaanpak betrekken we alle inwoners van begin tot einde. We investeren vanuit Vlaanderen 800.000 euro, maar dat geld dient niet enkel voor kwalitatievere woningen en een vernieuwd openbaar domein. Het project gaat in de eerste plaats over burgerbetrokkenheid. Mensen die elkaar ontmoeten, zich deel voelen van deze stad, en actief willen meewerken aan een nog mooier Mechelen.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.