Nieuws

Zoeken op categorie

Binnenlands bestuur

Godvergeten

Binnenlands bestuur

Liberale bouwstenen in Vlaamse begroting

De Vlaamse begroting is afgeklopt. De blauwe draad die door het begrotingsakkoord loopt, is om werken te belonen, werken mogelijk te maken en mensen die steun verdienen, beter te helpen. Ook activeringsmaatregelen zijn genomen. Vlaams viceminister-president Bart Somers “Er is de voorbije dagen en weken constructief en hard gewerkt in een goede verstandhouding. Er ligt een sterk akkoord dat zorgt dat wie werkt wordt beloond. De laagste lonen zullen netto meer overhouden. Daarnaast zorgen we dat werken mogelijk blijft door fors te investeren in kinderopvang, betaalbare plaatsen te creëren voor wie werkt en te zorgen dat bedrijven makkelijker kunnen investeren in kinderopvang. Door een logistieke medewerker te financieren zal de kindratio verder kunnen dalen en kunnen begeleiders zich focussen op hun kerntaak: zorgen voor de kinderen.” Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters vult aan: “Voor het bijzonder leerlingenvervoer zorgen we voor een structurele oplossing. Daarnaast zorgen we voor een versnelling van de vergroening van het wagenpark door middel van het invoeren van een premie voor particulieren, VZW’s en aanbieders van deelmobiliteit die een zero-emissie (tweedehands)wagen aanschaffen. Ook komen er extra investeringen voor onderhoud van wegen en voor waterbescherming.”

Samenleven

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag start maandag

Op 25 september, gelijktijdig met de start van het nieuwe academiejaar, start het Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Voor de uitwerking van dit meldpunt bundelden op initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers, het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten. Slachtoffers kunnen er vanaf maandag terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen de Vlaamse sectoren of organisaties.

Samenleven

Proefproject begeleidt nieuwkomers vlotter naar arbeidsmarkt en studies

Meer nieuwkomers duurzaam aan de slag. Onder dit motto startte Vlaams minister van Inburgering Bart Somers een proefproject in Antwerpen. Binnen het proefproject worden nieuwkomers die hun inburgeringstraject reeds hebben gevolgd intensief begeleid naar werk of een hogere studie. “Met het proefproject willen we mogelijke drempels naar de arbeidsmarkt wegwerken. Met slechts 41% mannen en 28% vrouwen is het aantal nieuwkomers dat na 2 jaar aan de slag is, te laag. We hebben reeds grondige hervormingen doorgevoerd maar ik wil verder. Hiermee begeleiden we nieuwkomers intensiever om aan de slag te kunnen of een opleiding te volgen. Wegens het succes in Antwerpen willen we dit proefproject over heel Vlaanderen uitrollen.”, aldus Vlaams minister van Inburgering, Bart Somers.

Samenleven

Nieuwe voorzitter voor IMC Vrouwenrechten: Vlaams minister Somers geeft de fakkel door aan Staatssecretaris Leroy

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, rondt vandaag zijn voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten af en geeft de fakkel door aan Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Marie-Colline Leroy. Bij zijn aftreden blikt minister Somers terug op het afgelopen werkjaar waarin er werd gewerkt rond het thema Gedeeld en Betrokken Ouderschap.

Binnenlands bestuur

Open VLD stelt logistieke medewerkers en hogere jobbonus voor in plan over kinderopvang

Extra investeringen zijn essentieel maar zonder hervormingen is er geen duurzaam toekomstplan mogelijk. Open VLD pleit onder andere voor de inzet van logistieke medewerkers om kinderbegeleiders te ontzorgen. Zij kunnen flexibel worden ingezet om maaltijden te bereiden, de was te doen, praktische administratieve taken over te nemen, enzovoort. Daarnaast wil Open VLD ook gepensioneerde of uitgestroomde kinderverzorgers de mogelijkheid geven om via flexijobs terug in te stromen. Met een jobbonus willen ze de lonen voor medewerkers in de kinderopvang verder verbeteren. Vlaams viceminister-president Bart Somers: “Een totaalaanpak is nodig. Er is niet alleen extra budget nodig, maar we moeten ook durven hervormen. Er zijn geen duizenden kinderbegeleiders die morgen kunnen instappen, we kunnen wel kinderbegeleiders ontzorgen zodat de kind ratio per medewerker daalt. Daarnaast moeten we investeren om kinderopvang betaalbaarder en flexibel toegankelijk te maken. Zodat ook werkenden met een lager inkomen of ook éénoudergezinnen, waarvan de ouder in shiften werkt gebruik kunnen maken van de kinderopvang. Zo geven we hun de kans om verdere stappen te zetten op de arbeidsmarkt.”

Gelijke kansen

Rolstoelgebruiker Sander geniet mee van Pukkelpop dankzij de inspanningen voor toegankelijkheid: “Ook ik slaap ’s nachts op de camping”

Hasselt, donderdag 17 augustus – De muziekliefhebbers, feestvierders en kampeerders stromen toe op de festivalweide van Pukkelpop. Onder hen een 300-tal festivalgangers met een beperking, die gebruikmaken van de toegankelijkheidsfaciliteiten ter plaatse. Pukkelpop is een van de vele festivals in Vlaanderen waar Inter voor de nodige assistentie zorgt om het festival toegankelijk te maken voor iedereen. Rolstoelgebruiker Sander Leenknecht neemt ons mee op pad.

Binnenlands bestuur

Handtekeningen kunnen voortaan digitaal worden verzameld om volksraadpleging af te dwingen

Bewoners die in hun gemeente een volksraadpleging willen organiseren, kunnen dat voortaan ook digitaal doen. Hiervoor kon men alleen schriftelijk een aanvraag tot raadpleging indienen en schriftelijk alle handtekeningen verzamelen. Voortaan kunnen beiden stappen volledig digitaal. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers: “Verplichten om schriftelijke handtekeningen te verzamelen voor een volksraadpleging is niet meer van deze tijd. Voortaan zal men ook digitaal handtekeningen kunnen verzamelen om een volksraadpleging aan te vragen.”

Job

Vacature inhoudelijke communicatiemedewerker

Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur Bart Somers is op zoek naar een inhoudelijke communicatiemedewerker.

Samenleven

Nieuwkomers als vrijwilligers aan het werk op Gentse Feesten

De organisatie Refu Interim zet meer dan 100 nieuwkomers aan het werk als barmedewerker of sfeerbeheerder op de Gentse Feesten. Nieuwkomers bouwen op die manier via vrijwilligerswerk een sociaal netwerk op en oefenen Nederlands. Het vrijwilligerswerk maakt deel uit van het netwerk- en participatietraject van het nieuwe inburgeringsbeleid van Vlaams minister van Inburgering, Bart Somers. “Door aan de slag te gaan als vrijwilliger leren nieuwkomers onze maatschappij kennen. Ze kunnen hun cursussen Nederlands en Maatschappelijke Oriëntatie in praktijk omzetten.”, aldus Vlaams minister Somers.

Samenleven

Gentse feesten zeggen “nee is nee” tegen grensoverschrijdend gedrag

De Gentse feesten, dat zijn meer dan anderhalf miljoen mensen die tien dagen lang plezier maken. Wat daar absoluut niet bij hoort: je handen niet thuis kunnen houden. Om dat aan te pakken, voorziet de stad een sensibiliseringscampagne, wordt horecapersoneel opgeleid en is er een meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers over de Gentse aanpak: “Gent spreidt gedurende tien dagen haar expertise in het aanpakken van straatintimidatie tentoon. Een 360°-aanpak waar elk festival iets van kan leren.”

Binnenlands bestuur

Pensioenkost steden en gemeenten afgewend door federale pensioendeal

De federale pensioendeal zorgt niet alleen voor een hoger pensioen voor zelfstandigen en een bonus voor wie langer werkt dan het vervroegd pensioen. Steden en gemeenten ontwijken door de deal een niet-geraamde kost van bijna 140 miljoen over de komende twee jaar. Lokale besturen moeten de pensioenen van gepensioneerde vast benoemde ambtenaren zelf betalen. Ze doen dit door middel van een bijdrage op de wedden van de huidige vast benoemde ambtenaren. Omdat lokale besturen steeds vaker kiezen voor contractuele tewerkstelling in plaats van vaste benoemingen ontstaat er een deficit in deze financiering dat oploopt tot 81 miljoen in ’24. Op vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers zal de federale overheid dit tekort voor de jaren 2023 en 2024 overnemen. Minister Somers: “Lokale besturen krijgen een korting op de responsabiliseringsbijdrage indien ze kiezen voor een voldoende sterk contractueel statuut. Deze korting zorgt ervoor dat de keuze voor een modern contractueel statuut niet wordt gehypothekeerd. Nu steeds meer gemeenten afstappen van vaste benoemingen, en door de hoge inflatie, ontstaat er een tekort dat als een zwaard van Damocles boven de lokale financiën hing.”

Er werden geen resultaten gevonden voor uw zoekparameter.

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.