Nieuws

Zoeken op categorie

Samenleven

Genoeg.

Vrije tribune

Binnenlands bestuur

1 jaar voor de verkiezingen: wat verandert er voor wie? Vind het antwoord op www.vlaanderenkiest.be

Alle informatie lokale en Vlaamse verkiezingen op één website “Er is heel wat gewijzigd voor de komende verkiezingen, daarom zorgen we voor een duidelijke website voor burgers.”, zegt Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur. Dag-op-dag één jaar voor de lokale en provinciale verkiezingen lanceert het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid de nieuwe versie van vlaanderenkiest.be. De komende maanden wordt die nog verder uitgebouwd met alle informatie over de lokale en provinciale verkiezingen. In samenwerking met het Vlaams Parlement zal ook de verkiezingsinformatie over de Vlaamse verkiezingen van 9 juni 2024 hier kunnen worden gevonden.

Samenleven

Minister Bart Somers en Turnhouts stadsbestuur lanceren project ‘Thuis in Turnhout’ met inburgeringsceremonie

Meer dan 47 000 mensen zijn thuis in Turnhout: allemaal verschillend, allemaal uniek. Toch lopen stadsgenoten en zelfs buren elkaar vaak zomaar voorbij op straat. Samen met Vlaams minister Bart Somers lanceert Turnhout het project ‘Thuis in Turnhout’ om mensen te verbinden. Tegelijk worden bij deze gelegenheid alle nieuwe inwoners van de stad van harte welkom geheten. Nieuwkomers worden daarenboven in de bloemetjes gezet tijdens een officiële inburgeringsceremonie waarin ze na het afronden van het inburgeringstraject hun certificaat in ontvangst kunnen nemen van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers, waarnemend burgemeester Francis Stijnen en schepen van Gelijke Kansen Kelly Verheyen.

Binnenlands bestuur

Primeur: Kortrijk lanceert AI Virtuele Assistent als prototype voor Vlaanderen

Wat zijn de openingsuren van de bibliotheek?', 'Ik wil graag een losliggende tegel op een trottoir melden.' Deze en vele andere vragen kan je vanaf nu stellen aan de Virtuele Assistent, een slimme chatbot op de website van de stad Kortrijk. Uniek is dat de Virtuele Assistent werkt op de artificiële intelligentie van ChatGPT. Dat betekent dat de Virtuele Assistent de context snapt en ook heel goed begrijpt wat de gebruiker vraagt. “Binnen het project Gemeente zonder Gemeentehuis is dit opnieuw een primeur waar alle Vlaamse steden en gemeenten kunnen van meegenieten”, benadrukt minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers. “Deze Vlaamse regering investeert massief in digitalisering van het overheidsapparaat. Het is superbelangrijk dat de lokale besturen mee op de trein springen.“ besluit Minister-president Jan Jambon.

Binnenlands bestuur

Godvergeten

29 september 2023

Samenleven

Aftrap Week van het Nederlands: KU Leuven lanceert app om Nederlands te verbeteren

27 september 2023 - Nederlands is dé sleutel tot de Vlaamse samenleving. Een goede kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk om sociale contacten te leggen maar ook cruciaal om werk te vinden. Naast het volgen van Nederlandse lessen is het belangrijk dat anderstaligen ook buiten het klaslokaal onze taal kunnen oefenen. Daarom zet Vlaanderen met Plan Samenleven sterk in op laagdrempelige manieren om Nederlands te leren. Het online leerplatform NedBox -ontwikkeld door KU Leuven- is één van zulke initiatieven. Als aftrap van de Week van het Nederlands lanceert NedBox nu ook een gloednieuwe mobiele applicatie zodat anderstaligen waar en wanneer ze willen Nederlands kunnen oefenen.

Binnenlands bestuur

Liberale bouwstenen in Vlaamse begroting

26 september 2023 - De Vlaamse begroting is afgeklopt. De blauwe draad die door het begrotingsakkoord loopt, is om werken te belonen, werken mogelijk te maken en mensen die steun verdienen, beter te helpen. Ook activeringsmaatregelen zijn genomen. Vlaams viceminister-president Bart Somers “Er is de voorbije dagen en weken constructief en hard gewerkt in een goede verstandhouding. Er ligt een sterk akkoord dat zorgt dat wie werkt wordt beloond. De laagste lonen zullen netto meer overhouden. Daarnaast zorgen we dat werken mogelijk blijft door fors te investeren in kinderopvang, betaalbare plaatsen te creëren voor wie werkt en te zorgen dat bedrijven makkelijker kunnen investeren in kinderopvang. Door een logistieke medewerker te financieren zal de kindratio verder kunnen dalen en kunnen begeleiders zich focussen op hun kerntaak: zorgen voor de kinderen.” Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters vult aan: “Voor het bijzonder leerlingenvervoer zorgen we voor een structurele oplossing. Daarnaast zorgen we voor een versnelling van de vergroening van het wagenpark door middel van het invoeren van een premie voor particulieren, VZW’s en aanbieders van deelmobiliteit die een zero-emissie (tweedehands)wagen aanschaffen. Ook komen er extra investeringen voor onderhoud van wegen en voor waterbescherming.”

Samenleven

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag start maandag

25 september 2023 - Op 25 september, gelijktijdig met de start van het nieuwe academiejaar, start het Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Voor de uitwerking van dit meldpunt bundelden op initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers, het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) en het Agentschap Justitie en Handhaving de krachten. Slachtoffers kunnen er vanaf maandag terecht met meldingen over intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen de Vlaamse sectoren of organisaties.

Samenleven

Proefproject begeleidt nieuwkomers vlotter naar arbeidsmarkt en studies

21 september 2023 - Meer nieuwkomers duurzaam aan de slag. Onder dit motto startte Vlaams minister van Inburgering Bart Somers een proefproject in Antwerpen. Binnen het proefproject worden nieuwkomers die hun inburgeringstraject reeds hebben gevolgd intensief begeleid naar werk of een hogere studie. “Met het proefproject willen we mogelijke drempels naar de arbeidsmarkt wegwerken. Met slechts 41% mannen en 28% vrouwen is het aantal nieuwkomers dat na 2 jaar aan de slag is, te laag. We hebben reeds grondige hervormingen doorgevoerd maar ik wil verder. Hiermee begeleiden we nieuwkomers intensiever om aan de slag te kunnen of een opleiding te volgen. Wegens het succes in Antwerpen willen we dit proefproject over heel Vlaanderen uitrollen.”, aldus Vlaams minister van Inburgering, Bart Somers.

Samenleven

Nieuwe voorzitter voor IMC Vrouwenrechten: Vlaams minister Somers geeft de fakkel door aan Staatssecretaris Leroy

21 september 2023 - Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, rondt vandaag zijn voorzitterschap van de Interministeriële Conferentie voor Vrouwenrechten af en geeft de fakkel door aan Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Marie-Colline Leroy. Bij zijn aftreden blikt minister Somers terug op het afgelopen werkjaar waarin er werd gewerkt rond het thema Gedeeld en Betrokken Ouderschap.

Binnenlands bestuur

Open VLD stelt logistieke medewerkers en hogere jobbonus voor in plan over kinderopvang

19 september 2023 - Extra investeringen zijn essentieel maar zonder hervormingen is er geen duurzaam toekomstplan mogelijk. Open VLD pleit onder andere voor de inzet van logistieke medewerkers om kinderbegeleiders te ontzorgen. Zij kunnen flexibel worden ingezet om maaltijden te bereiden, de was te doen, praktische administratieve taken over te nemen, enzovoort. Daarnaast wil Open VLD ook gepensioneerde of uitgestroomde kinderverzorgers de mogelijkheid geven om via flexijobs terug in te stromen. Met een jobbonus willen ze de lonen voor medewerkers in de kinderopvang verder verbeteren. Vlaams viceminister-president Bart Somers: “Een totaalaanpak is nodig. Er is niet alleen extra budget nodig, maar we moeten ook durven hervormen. Er zijn geen duizenden kinderbegeleiders die morgen kunnen instappen, we kunnen wel kinderbegeleiders ontzorgen zodat de kind ratio per medewerker daalt. Daarnaast moeten we investeren om kinderopvang betaalbaarder en flexibel toegankelijk te maken. Zodat ook werkenden met een lager inkomen of ook éénoudergezinnen, waarvan de ouder in shiften werkt gebruik kunnen maken van de kinderopvang. Zo geven we hun de kans om verdere stappen te zetten op de arbeidsmarkt.”

Gelijke kansen

Rolstoelgebruiker Sander geniet mee van Pukkelpop dankzij de inspanningen voor toegankelijkheid: “Ook ik slaap ’s nachts op de camping”

17 augustus 2023 - Hasselt, donderdag 17 augustus – De muziekliefhebbers, feestvierders en kampeerders stromen toe op de festivalweide van Pukkelpop. Onder hen een 300-tal festivalgangers met een beperking, die gebruikmaken van de toegankelijkheidsfaciliteiten ter plaatse. Pukkelpop is een van de vele festivals in Vlaanderen waar Inter voor de nodige assistentie zorgt om het festival toegankelijk te maken voor iedereen. Rolstoelgebruiker Sander Leenknecht neemt ons mee op pad.

Er werden geen resultaten gevonden voor uw zoekparameter.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.