Bart Somers betuigt zijn medeleven aan familie en vrienden van Ererector Caroline Pauwels

2022/08/06 |

Persoonlijk

6 augustus 2022 - “Ik vecht niet tegen kanker, ik vecht voor het leven.” Caroline Pauwels, ererector van de VUB, heeft de strijd voor het leven, gisteren moeten staken. Niemand kan beter samenvatten waar VUB-rector Caroline Pauwels voor stond, dan zijzelf. Die bewuste keuze maken ergens voor te zijn, en niet tegen, definieerde haar. Een keuze die ze tot het einde volhield.

Terug

Caroline Pauwels was naast rector ook de initiatiefneemster van het Hannah Arendt Instituut. Samen met een aantal gelijkgezinden, zorgde ze ervoor dat haar droom in vervulling gegaan is. Kort na de lancering stuurde ze mij volgende e-mail: “Beste bond- en zielsgenoten, Er is veel werk, moeilijk werk, maar vooral ook zeer mooi werk.  Met die gedachte ging ik slapen, en daarmee stond ik op. Ik wens jullie, ons dus, een goede vaart. Een Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap in Mechelen: dat is echt heel straf!  En dus, op zijn Brussels: nu voesj met de koesj.” 

Afgelopen jaar ontving Caroline Pauwels voor haar werk en persoonlijkheid het Vlaamse Ereteken. Ze kenmerkte zich door haar kritische geest en optimisme.  Ze sprak zich uit voor een samenleving, vrij en rechtvaardig, waarin de mens centraal staat. Het is de keuze voor engagement, die ze ook van haar universiteit verwacht. De keuze om niet naar binnen te keren, maar als universiteit de samenleving te voeden die op haar beurt ook jou voedt.

Bart Somers: “Vlaanderen verliest vandaag een grote dame, met wie ik met veel plezier heb samengewerkt. Gedurende haar rectoraat groeide ze uit tot één van de meest toonaangevende stemmen, die samenleven in diversiteit promootte. Met oog voor alle moeilijkheden, maar geloof in de toekomst, als possibilist.”

Het is aan ieder van ons, om haar geloof in onze samenleving, haar levenswerk, verder te zetten.

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.