Bart Somers wint internationale Civic Leader Award

2021/11/25 |

Mechelen

25 november 2021 - Bart Somers heeft de prestigieuze Civic Leader Award gewonnen. De internationale prijs wordt uitgereikt door The Academy of Urbanism. Somers wint de prijs voor zijn beleid als burgemeester van de stad Mechelen waar hij van samenleven in diversiteit een succes maakte.

Terug

Vijf jaar na zijn titel van Best Mayor of the World, wordt Vlaams viceminister-president en titelvoerend burgemeester van Mechelen Somers opnieuw bekroond me een belangrijke prijs.

The Academy of Urbanism is een organisatie van Europese urbanisten en architecten, gevestigd in Londen. Elk jaar geeft de organisatie een prijs aan de “Greatest Places”. De prijs gaat naar de stad die het best inzet op meer duurzaamheid, groen, veiligheid en leefbaarheid.  De winnaars van de afgelopen jaren waren Porto (2020), Leipzig (2019), Bilbao (2018), Kopenhagen (2017), San Sebastian (2017), Bilbao (2016), Rotterdam (2015), Marseille (2014), Antwerpen (2013), Lissabon (2012), Glasgow (2011), Freiburg-im-Breisgau (2010), Bristol (2009), Berlijn (2008), Edinburgh (2007).

Sinds dit jaar wordt ook een Civic Leader Award uitgereikt. De longlist met genomineerden telde enkele indrukwekkende namen: Anne Hidalgo, Anuela Ristani, Ben Castell, David Cowan, Cllr Georgia Gould, Hanne Marcussen, Cllr Julien Pritchard, Nichola Mallon, Phillipe Saurel, Sir Richard Leese, Cllr Rowena Champion, Sadiq Kahn, Cllr Sir Stephen Houghton.

Uiteindelijk kwamen drie genomineerden op de shortlist: David Cowan (Head of Regeneration Unit, Scottish Government), Anuela Ristan (Deputy Mayor Tirana, Albania) en Bart Somers (Mayor of Mechelen, Belgium & Vice Minister-President of the Flemish Government). De jury verkoos uiteindelijk minister Somers als winnaar voor zijn beleid als burgemeester van Mechelen.

“Een ongelofelijk eer voor onze stad. Dit is geen prijs voor mij persoonlijk, maar voor alle Mechelaars. Samen hebben wij getoond dat met een gedurfd beleid en de medewerking van velen een stad haar problemen kan overwinnen. Rond de eeuwwisseling was Mechelen zowat het zieke broertje van de Vlaamse steden, vandaag een levendige en dynamische plek die inspireert tot ver buiten onze landsgrenzen. Op vlak van veiligheid, diversiteit, kansarmoedebeleid, stadsvernieuwing en vele andere domeinen heeft het vernieuwend beleid indruk gemaakt. Mechelen bewijst dat het lokale niveau het verschil kan maken. De typische Mechelse aanpak maakt school en dat is de verdienste van alle Mechelaars”, aldus Somers.

Bij de prijsuitreiking wees Somers erop dat samenleven in diversiteit inspanningen vraagt, niet evident is, maar dat het ook kan werken. “Een stad moet in de eerste plaats een plaats van vrijheid zijn. Veiligheid van elkeen garanderen, segregatie doorbreken en kansen creëren voor vooruitgang voor iedereen zijn daarbij de basisingrediënten. Zodat diversiteit een echte verrijking kan zijn en de stad een plaats wordt van creativiteit”, klonk het bij Bart Somers.

Meer informatie over de organisatie : https://www.theaou.org/events/29-the-urbanism-awards

 


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.