Commissie deontologie moet lokale besturen helpen aantal klachten terug te dringen

2022/06/28 |

Binnenlands Bestuur

28 juni 2022 - Het afgelopen jaar ontving Audit Vlaanderen een recordaantal klachten over mogelijk misbruik bij lokale besturen. 89 in totaal om exact te zijn. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bekijkt daarom om een commissie deontologie bij alle lokale besturen te verankeren. “Vandaag heeft bijna één op de drie gemeenteraden in Vlaanderen al een commissie deontologische zaken. Op die manier wordt deontologie automatisch een onderwerp van regelmatig debat waardoor misbruik preventief aangepakt wordt. Ik wil bekijken hoe we dit instrument bij al onze steden en gemeenten kunnen verankeren.”

Terug

Afgelopen jaar was er sprake van 119 meldingen van onregelmatigheden bij gemeentebesturen en de Vlaamse overheid. Dat blijkt uit het jaarverslag van Audit Vlaanderen. 86 van de meldingen gingen over mogelijke onregelmatigheden bij lokale besturen. In één op de vier gevallen start Audit Vlaanderen daarbij ook effectief een forensische audit op.   

De meldingen kunnen gaan over  financiële onregelmatigheden (bv. fraude of diefstal),  over onregelmatigheden met betrekking tot overheidsopdrachten (bv. gunningen in ruil voor financiële voordelen), over personeelsbeheer (bv. onregelmatige promoties of aanwervingen), of over ruimtelijke ordening, waarbij  ambtenaren of mandatarissen met voorkennis zouden handelen om financiële voordelen te bekomen bij het verkopen van vastgoed.

Vlaams Minister Bart Somers: “Van bestuurders en ambtenaren, die met belastinggeld werken, wordt onberispelijk gedrag verwacht. De stijgende naamsbekendheid van Audit Vlaanderen is dan ook een goede zaak. Burgers zijn daardoor steeds beter in staat hun lokaal bestuur te controleren. Dat leidt automatisch tot meer hygiëne. Daarom is het belangrijk dat Audit Vlaanderen over voldoende capaciteit beschikt om alle ontvangen meldingen binnen een redelijke termijn af te handelen. Ik zal dan ook met hen in gesprek gaan om te bekijken hoe we hen kunnen versterken.”

Deontologische commissie

De bedoeling moet echter in de eerste plaats natuurlijk zijn om te voorkomen dat mogelijke fraude zich überhaupt afspeelt. Eén op de drie lokale besturen geven alvast het voorbeeld met de installatie van een deontologische commissie. Vlaams Minister Bart Somers wil nu bekijken om dit instrument in alle steden en gemeente te verankeren.

Vlaams Minister Bart Somers: “Deontologie blijft in de eerste plaats natuurlijk altijd een verantwoordelijkheid van onze lokale democratie. De beste garantie daarop is door in de werking van het lokale bestuur een automatische deontologische reflex in te bouwen. Een deontologische commissie helpt om sneller in actie te komen bij concrete cases, maar voorkomt ook eenvoudigweg veel meer gevallen van fraude. Hoe lokale besturen zo een deontologische commissie invullen, kunnen ze bovendien helemaal bepalen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf bepalen wie er in de commissie zetelt. Dat kunnen uiteraard gemeenteraadsleden zijn, maar net zo goed burgers, die de  deontologie van mandatarissen beoordelen. En nu al bestaan er voorbeelden, zoals in de gemeente Nijlen, waar zelfs externe experten deontologie deel uitmaken van deze commissie.”

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.