Het bedrag van ruim twee miljoen euro is bedoeld voor de uitbouw van een toolkit cybersecurity, de inzet van ethisch hackers in de lokale besturen en een audit informatieveiligheid in alle Vlaamse steden en gemeenten.
COVID 19 – verhoogde risico’s
De steden en gemeenten zijn meer dan ooit afhankelijk van digitale systemen om hun werking te garanderen. Maar juist nu is er een verhoogde activiteit van cybercriminelen waarneembaar. Cybercriminelen proberen munt te slaan uit het coronavirus met onder meer frauduleuze mails gericht op besmetting met malware of persoonlijke gegevensdiefstal. Met deze middelen kunnen alle lokale besturen zichzelf en hun thuiswerkende medewerkers digitaal beschermen.
Elke gemeente een audit
Het grootste deel van de middelen gaat naar ICT-veiligheidsaudits in de lokale besturen. Minister Somers voorziet daarvoor twee miljoen euro. Daarmee kan elk lokaal bestuur een audit – een diepgaande analyse door een professionele partij – bestellen waarmee ze haar ICT-systemen laat controleren op eventuele potentiële zwakke plekken waarlangs hackers zouden kunnen toeslaan. De audit moet daar implementeerbare oplossingen aan koppelen.
Een cybersecurity toolkit
Minister Bart Somers gaat een samenwerking aan met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zij ontvangt als expertisecentrum een subsidie om een toolkit te ontwikkelen die lokale besturen handleidingen, goede praktijken en draaiboeken zal aanreiken, waarmee ze aan de slag kunnen om de risico’s op het vlak van onder meer hacking maximaal te verminderen.
Minister Bart Somers: “Er zijn vandaag veel goede praktijken in de lokale besturen. De gemeente Willebroek bijvoorbeeld had recent te maken met een ransomware aanval maar reageerde daarop volgens het boekje en kon de continuïteit van haar diensten garanderen. Dergelijke voorbeelden moeten we maximaal en op een interactieve manier delen tussen de lokale besturen. De VVSG zal daar onder meer sterk op inzetten.”
Ethisch hacken
Minister Bart Somers wil ook dat ethische hackers meer worden ingezet om de systemen van de lokale besturen te testen. Ook dat wordt een onderdeel van de opdracht van de VVSG. De VVSG werkt daarom aan een samenwerking met de HOWEST dat laatstejaarsstudenten van de bacheloropleiding cyberveiligheid als ethische hackers wil inschakelen: “Op deze manier slaan we een brug tussen de cybersecurityspecialisten van morgen en de gemeenten en hopen we hen te motiveren hun expertise in hun professionele loopbaan ten dienste te stellen van de lokale besturen.”