Gigantische oogbol in Museum Hof van Busleyden vraagt aandacht voor kunstbeleving bij mensen met een visuele beperking

2024/04/04 |

Mechelen

27 maart 2024 - Wie de komende weken een bezoek brengt aan Museum Hof van Busleyden, wordt aangestaard door een gigantische oogbol. De opvallende installatie is een initiatief van vzw Symfoon die met de sensibiliseringscampagne “Annoying Eyes” aandacht wil vragen voor kunstbeleving bij blinden en slechtzienden. Het enorme oog reist daarvoor dit voorjaar tussen verschillende Vlaamse musea en houdt van 21 maart tot en met 11 april halt in Mechelen.

Terug

“In België zijn er naar schatting zo’n 210.000 mensen met een visuele beperking, waarvan 10.000 volledig blind zijn. Omdat in musea de focus meestal op de visuele ervaring ligt, vallen zij vaak uit de boot. En dat is jammer, want culturele beleving zou zoveel rijker kunnen zijn als we ook andere, even rijkelijke, zintuiglijke opportuniteiten zouden grijpen”, aldus Björn Siffer, schepen van cultuur.

Om dit probleem aan te kaarten, vroeg vzw Symfoon aan de studenten tweede bachelor communicatie-ontwerp van Sint-Lucas Antwerpen om een sensibiliseringscampagne te ontwikkelen rond het tekort aan inclusie in de culturele beleving in Vlaanderen. Het resultaat is de opvallende campagne Annoying Eyes: grote oogbollen die de weg versperren of het zicht ontnemen.

De grote opblaasbare ogen van Annoying Eyes tonen aan dat enkel focussen op het visuele een belemmerende factor is, niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar voor iedereen. Daarom streeft Museum Hof van Busleyden maximaal naar inclusie en neemt daarvoor verschillende maatregelen.

Museumdirecteur Kristl Strubbe licht toe: “Volgens het principe van Universal Design bieden we informatie op een aantal manieren aan. Teksten staan steeds in contrasterende kleuren en de lettergrootte van de tekstborden is ook vergroot. Zowel in de tentoonstelling als de vaste opstelling zijn audiogidsen inbegrepen in het bezoek. Voor slechthorenden maar net zo goed voor mensen die liever lezen dan luisteren, hebben we een audiotranscriptie gemaakt van het verhaal dat je via de audiogids ontdekt. Hiervoor gebruikten we een groter lettertype, zodat die ook voor slechtzienden kan dienen.”

Om ieder museumbezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, worden obstakels en struikelpunten zoveel mogelijk vermeden of duidelijk gemarkeerd. Daarnaast zet het museum in op andere zintuiglijke ervaringen, zoals wijzigingen in sfeer, bijpassende geluiden of soundscapes en aandacht voor het tactiele. Op aanvraag zijn er ook specifieke rondleidingen mogelijk.

“We zijn blij om deze opvallende installatie een plek te geven in het museum en hopen op deze manier zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de hindernissen waarmee mensen met een visuele beperking dagelijks te maken hebben. De baseline van Museum Hof van Busleyden luidt niet voor niets ‘Thuis in Bourgondisch Mechelen’. Als burgemeester wil ik dat iedereen zich hier welkom voelt”, aldus burgemeester Bart Somers.  

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.