Jongeren kunnen ook dit jaar terecht in een zomerschool

2022/04/06 |

Samenleven

6 april 2022 - Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers trekken € 10 miljoen uit voor de organisatie van zomerscholen in juli en augustus van dit jaar. Zo kunnen kinderen en jongeren ook deze zomer gebruik maken van een gratis formule die een lesaanbod op maat koppelt aan spel, cultuur en sport. Vanaf dit jaar liggen alle voorwaarden en de ondersteuning ook vast in een decreet, dat de zomerscholen structureel verankert. “Dit schooljaar wordt gelukkig minder getekend door corona, maar de zomerscholen zijn hoe dan ook een blijver”, zeggen Weyts en Somers. “Zeker voor de meest kwetsbare kinderen en jongeren bieden de zomerscholen veel kansen”.

Terug

In een zomerschool krijgen kinderen en jongeren gedurende minimaal 10 dagen in juli of augustus een lesaanbod op maat om leerachterstand te voorkomen of te verhelpen, in combinatie met spel, cultuur en sport. Deelname is vrijwillig en kosteloos. In de zomer van 2020 werden er voor het eerst wel 138 zomerscholen georganiseerd in heel Vlaanderen – toen als reactie op de lange sluiting van de scholen na de uitbraak van de coronacrisis. In de zomer van 2021 werden er zelfs 190 zomerscholen georganiseerd. De Vlaamse Regering besloot om de zomerscholen structureel een plaats te geven in het onderwijsaanbod, omdat het systeem ook los van de coronacontext waardevol is, zeker voor de meest kwetsbare leerlingen. Leerkrachten stellen in september bijvoorbeeld vaak leerverlies vast bij leerlingen die een hele zomer lang geen Nederlands spreken.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers trekken nu € 10 miljoen uit voor de organisatie van zomerscholen in juli en augustus van dit jaar. Scholen en lokale besturen kunnen een zomerschool-project indienen. Vanaf dit jaar liggen alle voorwaarden en de ondersteuning voor de zomerscholen ook vast in een decreet, zodat er een duurzaam en duidelijk kader is. Dat decreet laat toe dat bijvoorbeeld een gemeentebestuur lang op voorhand kan plannen, vrijwilligers kan zoeken,  contacten kan leggen met partners, afspraken kan maken voor meerdere jaren … Een school of een lokaal bestuur kan sowieso rekenen op € 45 per leerling per dag. Een lokaal bestuur dat de regierol voor verschillende zomerscholen opneemt, krijgt daarbovenop € 20 per leerling. Een school die niet kan rekenen op de ondersteuning van een lokaal bestuur krijgt € 5 per leerling extra.

“We gaan ook goede dingen overhouden aan de coronacrisis”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Zomerscholen zijn élk jaar waardevol, pandemie of geen pandemie. Ze kunnen namelijk voorkomen dat de meest kwetsbare kinderen in september met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “De coronacrisis is nog niet volledig gedaan of er is al een nieuwe crisis, de Oekraïne-crisis. Veel kindjes vluchten naar ons land en niemand weet hoe lang de oorlog er nog zal duren. Voor deze kindjes, maar ook voor alle andere kindjes in ons land betekenen de zomerscholen extra kansen. Nederlands verbeteren én leerachterstand wegwerken om met meer gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar te beginnen. De zomerscholen zijn een mooi initiatief dat we elk jaar opnieuw moeten organiseren.”


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.