Nieuwjaarstoespraak voor de Mechelaars

2024/01/21 |

Mechelen

21/01/2024

Terug

Beste Mechelaars,

We leven in onzekere tijden. Veel mensen maken zich zorgen, over hun inkomen, hun veiligheid en over de toekomst van hun kinderen. Ze zien een wereld die snel, te snel verandert. Een wereld met teveel oorlog en geweld.

Wie de geschiedenis van onze stad kent, vervloekt de oorlog. Kazerne Dossin laat zien tot wat haat en geweld leidt. In de eerste wereldoorlog waren meer dan 95% van onze stadsgenoten op de vlucht. De Duitsers veroverden een lege stad. En ook de tweede wereldoorlog bracht slechts verderf en ellende. Daarom is Mechelen solidair met alle onschuldige slachtoffers van oorlogsgeweld. Hun leed raakt ons diep. We waren de eerste stad met een nooddorp voor gevluchte Oekraïners. En we zijn een stad die uitdrukkelijk eist dat de Israëlische regering de waanzin in Gaza, met al bijna 25.000 dode mannen, vrouwen en kinderen, onmiddellijk stopt. Als stad van vrede, van mensenrechten en rechtvaardigheid zeggen wij: stop de oorlog, stop de waanzin, stop het doden van onschuldige burgers.

In moeilijke tijden moet een stad houvast bieden, geborgenheid en ook hoop op een betere toekomst. Dat kan, door samen te werken. Als één gemeenschap, in alle diversiteit, met discussies en verschillen ja, maar op de eerste plaats allemaal Mechelaars, stadsgenoten.

Dit jaar zijn we in Noorwegen gekozen tot de vrijwilligershoofdstad van Europa. Dat is eigenlijk een heel dikke merci voor al die Mechelaars die zich inzetten voor hun medeburgers, die zorgen voor kwetsbare mensen, voor hun buren, voor onze jeugd of onze senioren, die zich engageren in het verenigingsleven of voor onze natuur. Aan al die stadsgenoten, aan jullie: proficiat en oprecht bedankt. 

Een stad moet beschermen en houvast bieden, maar ook de toekomst voorbereiden. Mechelen zal daarom in 2024 een stad blijven in volle vaart.

Zo wordt 2024 een cultureel topjaar. Er is het stadsfestival Construct Europe, waar we tot september met tientallen evenementen het Belgische EU-voorzitterschap in de verf zetten. Tentoonstellingen, podiumkunst, muziek, debat, we halen alles uit de kast. Maar 2024 brengt meer. We gaan feestelijk maar liefst vier grote culturele toplocaties openen: het nieuwe speelgoedmuseum in het station, het indrukwekkende erfgoeddepot Rato aan de Leuvensesteenweg, een wondermooi gerestaureerde Predikherenkerk en het volledig vernieuwde museum Busleyden. Dat laatste met een prachtige tentoonstelling over de ridders van het Gulden Vlies.

Ook aan ons nieuw spoorwegstation wordt verder gewerkt. Te traag, naar mijn goesting, maar de werken zijn dan ook heel complex. De bogen over spoor één en twee worden in het voorjaar geplaatst, op het einde van het jaar zijn die perrons volledig klaar. Nog altijd is de planning dat in 2030 alles rond is.

Vorig jaar kwamen er twee grote randparkings bij: Maarten en Komet, allebei met een capaciteit, even groot als die van parking Veemarkt. Dit jaar komen er twee nieuwe fietsbruggen: aan de Borght en op het Keerdok. Met een voetpadenplan gaan we in 2024 kilometers voetpaden verbeteren, want toegegeven: daar is nog werk aan de winkel. Mobiliteit zorgt overal voor verhit debat, ook bij ons. Daarom dat we de vesten grondig bijsturen, zodat we nog altijd de toekomst voorbereiden maar pragmatisch en niet dogmatisch. De bereikbaarheid van de meer dan 15.000 Mechelse gezinnen met de grootste omrijfactor wordt radicaal verbeterd. Daarnaast zullen een betere bewegwijzering, een gloednieuw electronisch parkeergeleidingssysteem en een groene golf het Vestenplan beter in balans brengen. En we breiden de shoppingshutlle uit naar zaterdagavond, vrijdagnamiddag en avond en woensdagnamiddag.

Op sportief vlak zal Leest dit jaar kunnen voetballen op een totaal vernieuwde site en met wat geluk begint de bouw van de nieuwe basketbaltempel van de Kangoeroes.

De kerken van Muizen, Hombeek en Leest worden gerenoveerd, de Adegemstraat is in het voorjaar klaar en we beginnen met de heraanleg van onder meer de Begijnenstraat en de straten rond de Donkerlei.

We realiseren vier nieuwe stadsparken: het Keerdokpark voor Den Ouden Dok, het Steenwegenpark aan de brusselsesteenweg en in het hart van de wijk Nekkerspoel komt er een groot Van Dijckpark tussen Nekkerspoelstraat en Paardenkerkhofstraat. Eveneens op Nekkerspoel zal het private parkbos in het begin van de Lakenmakersstraat publiek toegankelijk worden. 

Eén van mooiste initiatieven dit jaar is het nieuwe kankercentrum in het oud Gasthuis. Het wordt een plek waar patiënten terecht kunnen voor al hun noden en zorgen. Daarnaast loopt er in het gasthuis een fantastisch project. Topchef en stadsgenoot Seppe Nobels laat kwetsbare en arme Mechelaars ‘s middags gratis genieten van een lekkere maaltijd, andere stadsgenoten kunnen er ‘s avonds culinair dineren. Het eten wordt gemaakt door nieuwe Mechelaars, die zo een opleiding krijgen tot chef of horeca-medewerker, een echt knelpuntberoep. Kwetsbare mensen met liefde en lekker eten vertroetelen, nieuwe Mechelaars echte kansen geven op een beter toekomst, solidair zijn met zieke mensen. Dat is Mechelen, ons Mechelen, op z’n best.

Het zijn moeilijke tijden, maar wij Mechelaars mogen ons niet door angst of onzekerheid laten verlammen. Onze stad staat er. Ons winkelhart slaat zich het best van alle steden door de crisis en groeit nog, in tegenstelling tot elders. Het cultureel en sociaal leven bloeit. Sportief scoren stadsgenoten hoge toppen. En we zijn in tegenstelling tot vroeger een veilige, nette en gezellige stad.

Namens het stadsbestuur roep ik u allen op om dit jaar, in deze moeilijke en onzekere tijden, meer nog dan anders voor elkaar te zorgen en elkaar te respecteren, te kijken naar wat ons bindt en niet wat ons verdeelt, niemand achter te laten en te genieten van al het goeds dat Mechelen ons elke dag biedt.  Laten we nu samen het glas heffen op onze geliefde stad Mechelen en al op haar inwoners. Ik wens u daarbij een optimistisch, gelukkig en gezond 2024. Dank u.

Bart Somers

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.