Noodopvang voor ruim 800 Oekraïense vluchtelingen

2022/03/08 |

Mechelen

8 maart 2022 - Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen organiseert het stadsbestuur collectieve opvang op het domein van het leegstaand hotel Montréal. Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen stelt op haar beurt 110 opvangplaatsen ter beschikking. Daarnaast werden er al 595 opvangplaatsen bij Mechelaars thuis aangeboden. "Met alle initiatieven samen zullen we op korte termijn ruim 800 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk kunnen opvangen", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Terug

Stad Mechelen had zich vorige week geëngageerd om - gecombineerd met de particuliere opvang - 200 vluchtelingen op te vangen, maar het lijkt er op dat er veel meer zal gevraagd worden van de lokale besturen. Experten maken gewag van de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII.

Minister van Samenleven Bart Somers: "Een oorlog in Europa. Grootste Europese vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik ben enorm fier op het feit dat onze stad niet wegkijkt, maar haar verantwoordelijkheid opneemt. In totaal gaan we hier ruim 800 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Mechelen laat zich opnieuw van haar warmste kant zien. Vanuit Vlaanderen voorzien we onder meer 1.000 euro per opvangplaats die een lokaal bestuur voor minstens drie maanden beschikbaar stelt. Net zoals de vaccinatiecampagne enkel een succes kon worden dankzij de slagkracht van de lokale besturen, kunnen we deze Oekraïense vluchtelingen enkel opvangen als we goed samenwerken met de Vlaamse steden en gemeenten. Dit kan gebruikt worden om een deel van de kosten te compenseren."

Gelukkig is de respons van de Mechelaars zoals verwacht bijzonder groot. "Er werden al 595 private opvangplaatsen aangemeld. De Mechelaars laten hun hart spreken en dat is zeer mooi. Ook de stad neemt haar verantwoordelijkheid en organiseert collectieve opvang voor 100 -150 vluchtelingen”, zegt burgemeester Vandersmissen.

Op de parking van het leegstaand hotel Montreal in de Duivenstraat brengt de stad 20 woonunits in gereedheid. In het hotel zelf zijn er nog 19 kamers die gebruiksklaar gemaakt kunnen worden. Alles samen goed voor ca. 125 opvangplaatsen. Daarvoor werden dinsdagvoormiddag nog afspraken gemaakt met de curatoren van het voormalig hotel. Bedoeling is om daar uiterlijk begin volgende week vluchtelingen te kunnen opvangen.

In overleg met Woonpunt Mechelen kunnen de volgende twee weken 35 woningen/appartementen ter beschikking worden gesteld, goed voor in totaal een honderdtal personen. Deze leegstaande wooneenheden zijn evenwel onbemeubeld en dienen nog voorzien te worden van een basisinrichting. Daarvoor wordt een samenwerking met kringloopwinkel Ecoso opgezet. Mechelaars die willen helpen kunnen via Ecoso meubels aanbieden. Ecoso zal eerstdaags een oproep lanceren van de meubels die welkom zijn via www.ecoso.be.

Vorige week al werden met de Mechelse hotelassociatie afspraken gemaakt rond tijdelijke kortstondige noodopvang in hotelkamers. Deze diverse initiatieven van lokale opvanginfrastructuur zijn uiteraard maar een deel van het (lokale) antwoord op deze vluchtelingencrisis. Onmiddellijk na doorverwijzing vanuit Brussel zullen de mensen opgevangen en verdere begeleid moeten worden door onze reguliere diensten. Niemand weet hoelang tijdelijk duurt. Een afzonderlijke task force belast met de opvang en de begeleiding van de vluchtelingen werd daartoe opgericht.

Schepen voor sociale zaken Gabriella De Francesco: "Mechelen is een solidaire stad! Het maakt me trots om te zien hoeveel Mechelaars zich zonder verpinken engageren om een medemens in nood te helpen. De collectieve opvang biedt ons de mogelijkheid om de nodige capaciteit, omkadering en ondersteuning te voorzien. Als stad hebben we hier ervaring in, want al jaren richten we samen met onze partners structurele opvang in voor vluchtelingen van over heel de wereld. Logisch dus dat we ons ook nu inzetten om opvang, financiële hulp en sociaal-maatschappelijke bijstand waar te maken voor Oekraïense vluchtelingen."


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.