Rik Woutersgebouw wordt naam van het Vlaams administratief centrum in Mechelen

2024/01/06 |

Mechelen

6 januari 2024 - Vlaams minister-president en minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon maakte vandaag de naam bekend van het Vlaams administratief centrum dat naast de OVAM ook onderdak zal bieden aan andere diensten van de Vlaamse overheid die nu op diverse locaties gevestigd zijn in de stad Mechelen.

Terug

Rik Wouters geeft zijn naam aan het gebouw
Rik Wouters werd geboren te Mechelen en bracht er ook een belangrijk deel van zijn leven door. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw in ons land.
Rik Wouters heeft in zijn korte carrière een heel oeuvre schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken gerealiseerd. Hij is Belgiës beroemdste fauvist, bekend om de prachtige kleuren in zijn schilderijen. Toch voelde Wouters zich in de eerste plaats beeldhouwer.


Het huidige OVAM gebouw wordt na renovatie omgevormd tot Vlaams administratief centrum
Momenteel is de huisvestiging van de Vlaamse medewerkers in Mechelen versnipperd over verschillende gebouwen. Met de strategische keuze voor dit nieuwe centrum streven we ernaar om deze medewerkers onder te brengen in één gebouw.
De beslissing om administratieve centra buiten Brussel te selecteren, biedt de Vlaamse Regering de mogelijkheid om haar diensten over een breder geografisch gebied te verspreiden. Tegelijkertijd ontstaat de mogelijkheid om de al bestaande diverse diensten samen te brengen op één centrale locatie in de stad.
Het gebouw bood tot op heden onderdak aan de OVAM. Vanwege de uitstekende ligging nabij het station en de grootte, zullen na renovatie en herindeling van de oppervlakte, nog 6 andere diensten van de Vlaamse overheid er hun intrek nemen.


Grondige renovatie maakt het gebouw energiezuinig, toegankelijker en geschikter voor hybride werken
De Vlaamse overheid wil met haar gebouwpatrimonium in 2045 koolstofneutraal zijn. Daarom worden gebouwen volop gerenoveerd en verduurzaamd. Ook het gebouw te Mechelen ondergaat een grondige renovatie waarbij onder meer de buitenschil geïsoleerd wordt, ledverlichting en een koude/warmte opslagsysteem (KWO) geïnstalleerd worden. Ook zonnepanelen en regenwaterrecuperatie zijn voorzien. Daarnaast werd het gebouw ook toegankelijker gemaakt: het streefdoel is toegankelijkheidsniveau A+.
De kantoorinrichting zal gebeuren volgens de principes van het Hybride Werken. Daarbij zijn de verdiepingen opgedeeld in enerzijds eigen zones van de entiteiten en anderzijds gedeelde werkplekken. De gedeelde zone wordt geïnspireerd op het concept van coworking en zal voor álle medewerkers van de Vlaamse overheid te gebruiken zijn.
Daarnaast komen er verschillende ondersteunende diensten in het gebouw zoals catering (koffie- en broodjesbar, restaurant), een vergadercentrum, sportruimte en fietsfaciliteiten.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.