Somers zet in op verdere professionalisering lokale besturen

2023/05/04 |

Binnenlands bestuur

Minister Somers ondersteunt lokale besturen die medewerkers een management cursus willen laten volgen. Het gaat over een proefproject waarvoor minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers 200.000 euro uittrekt. Somers: “Lokale besturen hebben de voorbije jaren getoond dat ze niet alleen in crisissituaties boven zichzelf uitstijgen, maar ook dat ze klaar zijn om meer bevoegdheden te krijgen. Om het pad daartoe te effenen wil ik hen steunen in een verdere professionalisering van hun diensten. Zo krijgen we de beste dienstverlening op de meest efficiënte manier.”

Terug

Somers voorziet per medewerker van het deelnemend bestuur maximaal 9500 euro. Lokale besturen kiezen zelf of ze intekenen op het proefproject. Voor gemeenten onder de 50.000 medewerkers kan 1 medewerker worden geselecteerd, gemeenten tot 100.000 inwoners kunnen 2 medewerkers selecteren en besturen met meer dan 100.000 inwoners 3.

Minister Somers: “Met dit proefproject kunnen lokale besturen talenten binnen hun organisatie laten groeien. Van de voorgestelde kandidaten vragen we een minimum werkervaring van 3 jaar én je moet uiteraard nu aan de slag zijn bij een lokaal bestuur. De kennis die deze personen opdoen kunnen ze daarna delen binnen het bestuur waardoor de hele organisatie extra stappen kan zetten.

Medewerkers kunnen kiezen tussen 4 opleidingen met een focus op bestuurskunde en overheidsmanagement- en beleid aan respectievelijk KU Leuven, UGent, Antwerp Management School en VUB. Meer info vindt u hier: (https://www.vlaanderen.be/beurs-lokaal-bestuurlijk-talent). Andere opleidingen met eenzelfde finaliteit kunnen  ook in aanmerking komen, maar enkel na gemotiveerde vraag van de besturen.

Meer bevoegdheden naar het lokale niveau

Met het proefproject wil Somers verder het pad effenen voor een toekomst waar lokale besturen meer bevoegdheden opnemen. Recent startte de Vlaamse regering bijvoorbeeld een onderzoek of de werking van VDAB niet beter (deels) door lokale besturen kan worden uitgevoerd. Lokale besturen staan het dichtste bij de burger en hebben een grote graad van flexibiliteit vergeleken met een centraal aangestuurde overheid.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.