Vrijwilligers rijden minder mobiele mensen rond met riksja

2021/12/11 |

Samenleven

11 december 2021 - De Antwerpse vzw AXI werkt met vrijwilligers die minder mobiele mensen van bestemming tot bestemming brengen met een elektrische riksja. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers ging vandaag een ritje maken met de bewoners van Antwerps woonzorgcentrum Arthur. “Een hartverwarmend project. Het brengt jong en oud samen, mensen mét en zonder een beperking. Het is één van de projecten die je kan steunen tijdens de Warmste Week en die ik graag mee onder de aandacht breng.”

Terug

Momenteel rijden er vijf elektrische riksja’s rond in Antwerpen. Waarvan drie originele Indonesische die omgebouwd zijn tot elektrische riksja’s. Het doel van AXI vzw is om met de steun van de Warmste Week dat aantal op te krikken tot twintig. Om zo hun bereik uit te breiden en maar liefst 59 organisaties in Antwerpen te bedienen. Maar ook om hun gamma uit te breiden met riksja’s waar rolstoelen op kunnen of duofietsen.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers bezocht vandaag het woonzorgcentrum Arthur in Antwerpen. Zij werken nu al samen met de vzw om de ouderen de kans te geven het woonzorgcentrum te verlaten en de stad in te trekken. Zo verliezen ze het contact niet met de bredere samenleving en ontmoeten ze andere mensen. In de toekomst wil de vzw ook werken met vrijwilligers met autisme.

Vlaams Minister Bart Somers: “Een mooi project dat mensen samen brengt. Eenzaamheid tegengaat. Ontmoeting stimuleert. Minder mobiele mensen en mensen met autisme de kans geven volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Vlaanderen op z’n mooist.”

Duurzaam

Dat de riksja’s bovendien elektrisch zijn, is geen toeval. De vzw AXI werd oorspronkelijk in 1992 immers opgericht naar aanleiding van de VN-conferentie in Rio De Janeiro, ook bekend als de Top van de Aarde. De vzw hield zich oorspronkelijk vooral bezig met milieu met onder andere acties rond circulaire economie en afvalverwerking. Gaandeweg werd het ecologische uitgangspunt gecombineerd met een sociale doelstelling.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.