Nieuws

Zoeken op categorie

2.300 Vlaamse ambtenaren maken de keuze voor de fiets

2023/02/17 |

Binnenlands bestuur

2.300 fietsen worden dit jaar overhandigd aan Vlaamse medewerkers binnen het nieuwe fietslease-plan. De Vlaamse overheid biedt deze mogelijkheid sinds eind vorig jaar aan. Vandaag geven reeds 2300 ambtenaren aan een fiets te willen leasen. Een groot succes. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur overhandigt vandaag de 1000ste fiets. “Fietsen wint steeds meer aan populariteit. Het is gezond, goed voor het klimaat en je herwint veel flexibiliteit. Sinds 20 oktober vorig jaar kunnen medewerkers van de Vlaamse overheid een fiets leasen, 2300 tekenden ondertussen in op dit plan. Van deze personeelsleden kiest meer dan de helft voor het eerst voor de fiets voor het woon-werkverkeer.”, aldus Somers.

Terug

Fietsen zit in de lift. Het aandeel van de fiets in het woon-werkverkeer in Vlaanderen is sinds 2005 bijna verdubbeld, van 12 naar 21 procent. Eén op vijf Vlamingen gaat met andere woorden met de fiets naar het werk. Dat valt voor een stuk te verklaren door de toegenomen actieradius dankzij de elektrische fiets en de speedpedelec. Vlaanderen is, op Zwitserland na, zelfs de grootse verkoper van de speedpedelec.  Een evolutie die niet los gezien kan worden van de fietsvergoedingen en leasefietsen die werkgevers aanbieden aan hun werknemers en zo de keuze voor de fiets aanmoedigen.

Ook de Vlaamse overheid kiest er bewust voor om deze optie aan te bieden als werkgever. Eind vorig jaar introduceerde Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers de mogelijkheid tot bedrijfsfiets, naast de reeds bestaande fietsvergoeding. Personeel van de Vlaamse overheid kan sinds 20 oktober 2022 hun eindejaarstoelage en/of vakantiedagen inruilen voor een leasecontract van een gewone of elektrische fiets, of zelfs een speedpedelec.

Vlaams Minister Bart Somers: “Vandaag overhandig ik de 1000ste bedrijfsfiets aan een Vlaamse ambtenaar. In totaal zijn er reeds 1800 bedrijfsfietsen besteld en dat zal dit jaar minstens oplopen tot 2300 fietsen. Meer dan de helft van deze ambtenaren maken dankzij het fietslease-plan voor het eerst de keuze om regelmatig met de fiets naar het werk te komen. Een enorm succes dus! Meer mensen op de fiets betekent minder files, minder luchtvervuiling en een betere gezondheid. Het gebruik van de bedrijfsfiets door de Vlaamse ambtenaren alleen al zal in 2023 voor een geschatte vermindering van 330 000kg CO2 zorgen. Dit staat gelijk aan het planten van 15 000 bomen! Fietsen is goed voor het klimaat én de gezondheid. Voor mij is het dan ook geen verrassing dat het fietslease-plan zo’n succes is.”

Voor de bedrijfsfiets werkt de Vlaamse overheid samen met KBC Autoleasing als partner. Ook Stefan Delaet, CEO bij KBC Autolease, bevestigt de groeiende interesse in fietsleasing sinds het plan: “We leveren vandaag de 1.000ste fiets af en gaan naar meer dan 2300 fietsen dit jaar, minstens. Als lokale voorvechter van de ‘multi’-mobiliteit zijn we dan ook bijzonder trots om mee in het fietsverhaal van de Vlaamse Overheid te mogen stappen. Ik ben ervan overtuigd dat deze slimme mobiliteitsaanpak het pad effent naar minder stress- en fileleed, en bovendien goed is voor mens en planeet.”

1 op 3 lokale besturen biedt fietsleasing aan

Op initiatief van minister Somers is de bedrijfsfiets ook beschikbaar voor lokale en provinciale besturen. En ook zij maken hier in toenemende mate gebruik van. 88 lokale besturen of bijna één op de drie steden en gemeenten gingen hier intussen op in en bieden hun personeelsleden een leasefiets aan. Het toont aan hoe alle beleidskeuzes door dezelfde drive van deze Vlaamse regering gekleurd worden om van Vlaanderen een echte fietsregio te maken. Denk bijvoorbeeld ook maar aan het Plan Kopenhagen van Vlaams Minister Bart Somers waarbij Vlaanderen en de lokale besturen samen bijkomend 412 miljoen investeren in nieuwe fietspaden. 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.