Nieuws

Zoeken op categorie

2.4 miljoen Vlaamse steun om Heilig Hartkerk om te vormen tot een open cultuurhuis

2021/12/19 |

Mechelen

19 december 2021 - Tijdens de lockdown werd meer dan ooit duidelijk dat de wijk Heihoek nood heeft aan meer groen en gedeelde ruimte. Om daaraan tegemoet te komen, wordt de Heilig Hartkerk die zich in het hart van de wijk bevindt omgevormd tot een open cultuurhuis. Daarvoor kan de stad Mechelen rekenen op 2.4 miljoen Vlaamse steun. “De Heilig Hartkerk is Mechels erfgoed. Door er opnieuw een plek van ontmoeting van te maken, geven we het terug aan de inwoners van de wijk” aldus Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Terug

De Heilig Hartkerk staat intussen al enkele jaren leeg. De kerk is ongewijd maar vooral ook donker en onbruikbaar geworden. Tegelijk snakt de buurt rondom de kerk naar groen en ontmoetingsruimte. De lockdown maakte dat manco heel duidelijk bij de inwoners van de wijk Heihoek. De Heilig Hartkerk wordt letterlijk en figuurlijk een open gebouw waar buurtbewoners langs beide zijden binnen zullen kunnen wandelen. Ook de pastorij en de omliggende straten worden aangepakt om zo de hele wijk op te waarderen. Om dit mogelijk te maken, voorziet de Vlaamse overheid 2.4 miljoen steun. 

De drijfveer om van de site een ontmoetingsplek te maken, wordt ook doorgetrokken in de werking. Zo zullen buurtbewoners en lokale verenigingen het beheer in handen krijgen. Er wordt een participatietraject opgezet met jongeren om het tienerweefsel in de buurt te versterken. En het gebouw zelf zal opgedeeld kunnen worden in verschillende modules of bubbels die gemeenschapswerking mogelijk maken. De rode draad doorheen dit alles is cultuur. De Heilig Hartkerk wordt een plek gericht op kunst en creatief talent.

Groene toegangspoort

Daarnaast wordt er volop ingezet op meer groen. Naast de Heilighartkerk komt er een publieke tuin. En in de omliggende straten wordt werk gemaakt van ontharding, tegeltuinen en slingerplanten om zo te komen tot een heus verticaal park. Tegelijk wordt de keuze gemaakt voor zachte mobiliteit. Het zal de leefbaarheid van de Heihoek wijk enkel verder verhogen en er nog een aangenamere plek van maken om te wonen.

Vlaams Minister Bart Somers: “We geven met dit project een boost aan de hele buurt. Met minder verkeer. Met meer groen. Meer plaats voor ontmoeting. Met een Heilig Hartkerk die opnieuw in handen komt van de buurtbewoners. Een open cultuurhuis dat een echte trekpleister zal worden voor de wijk en bij uitbreiding de hele stad. Een nog veel aangenamere en leefbare buurt worden voor haar inwoners, jong en oud. Een groene toegangspoort tot het historisch centrum.” 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.