Nieuws

Zoeken op categorie

3 miljoen euro voor lokale besturen die investeren in mentaal welzijn van jongeren

2021/06/30 |

Binnenlands Bestuur

30 juni 2021 - Vlaams minister Bart Somers lanceerde in maart een projectoproep voor lokale besturen die willen inzetten op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. In totaal dienden 103 steden en gemeenten een aanvraag in. “Eén op 5 jongeren voelt zich niet goed in zijn vel, de coronacrisis heeft dit nog versterkt. We willen dit aanpakken in samenwerking met de lokale besturen, want zij kunnen jongeren die het moeilijk hebben het best bereiken.”

Terug

De coronacrisis heeft er bij veel mensen stevig ingehakt, niet in het minst op het vlak van mentaal welzijn. De Zelfmoordlijn zag haar oproepen met bijna 30% stijgen, de jongerenhulplijn Awel zag een toename van 20%. De Vlaamse regering besliste daarom in maart om 7,8 miljoen euro extra vrij te maken voor het mentaal welbevinden van jongeren en kinderen. Een derde van de middelen gaat naar de lokale besturen.

Het is de rode draad in het beleid van deze Vlaamse regering. Beroep doen op de nabijheid en slagkracht van de lokale besturen. Toen er deze crisis bijvoorbeeld 87 miljoen euro extra werd vrijgemaakt om het verenigingsleven te ondersteunen, werden de middelen integraal doorgeschoven naar de Vlaamse steden en gemeenten. Zij waren het best geplaatst om te bepalen welke verenigingen de middelen het best konden gebruiken, zo luidde de redenering. Hetzelfde gebeurde met de extra middelen voor armoedebestrijding. Hetzelfde gebeurt nu met de extra middelen voor mentaal welzijn.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De steden en gemeenten zijn onze eerste partners. Vanuit Vlaanderen kunnen we jongeren die het moeilijk hebben onmogelijk bereiken zonder beroep te doen op de lokale besturen. Elke lokale context is anders. In de ene gemeente bereiken ze de jongeren via een project op de middelbare school. In een andere gemeente hebben ze geen middelbare school en werken ze via de sportclub of het skatepark.”

Elk project kan rekenen op maximaal 40.000 euro ondersteuning. De lokale besturen moeten de helft van het project zelf financieren, wat het minder vrijblijvend maakt. In totaal hebben 103 gemeenten een aanvraag ingediend, goed voor 2,6 miljoen euro. De projecten zijn erg uiteenlopend: extra Overkophuizen, preventieve gezinsbegeleiding, buddyprojecten, toeleiding naar professionele hulpverlening via het jeugdwerk, mobiele skateparken waar een psycholoog aanwezig is, …  

Bart Somers: “Het enthousiasme en veelheid aan projecten toont aan dat onze steden en gemeenten op dit belangrijke thema willen inzetten. Samen met de lokale besturen willen we een cultuuromslag creëren. In Vlaanderen praten we niet gemakkelijk over onze emoties. Onze zelfmoordcijfers liggen verhoudingsgewijs 1,5 maal hoger dan Nederland. Lokale besturen zijn het best geplaatst om op een heel laagdrempelige manier jongeren te bereiken, in gesprek te gaan en toe te leiden naar de juiste instanties.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.