Nieuws

Zoeken op categorie

Agentschap Inburgering en Integratie zet in op meertalige communicatie over de vaccinatiecampagne

2021/01/26 |

Samenleven

26 januari 2021 - Het Agentschap Inburgering en Integratie vertaalt de informatie rond het coronavirus en de vaccinatiecampagne in meer dan 25 verschillende talen. Inburgeraars zullen ook proactief opgebeld en gecontacteerd worden. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Het is in ieders belang dat we zoveel mogelijk mensen vaccineren. Minstens 70 procent van de mensen moet zich laten vaccineren om groepsimmuniteit te bekomen. We moeten daarom ook aandacht hebben voor mensen die onze taal nog niet zo goed beheersen.”

Terug

Steden en gemeenten zijn druk in de weer met de opbouw van hun vaccinatiecentra. Ze zullen klaar staan om de brede vaccinatiefase te beginnen van zodra er voldoende vaccins geleverd zijn. Vaccinatiecentra opbouwen is één zaak, mensen overtuigen om zich te laten vaccineren is een andere.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Het is in ieders belang dat minstens 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren. Dat is ook de reden dat we ervoor kozen om in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra op te richten. Het is de ideale mix tussen nabijheid en logistieke haalbaarheid. De nabijheid zorgt ervoor dat de drempel minder groot wordt. Daarnaast werken we samen met de taxisector, de Minder Mobielen Centrale en het expertisecentrum Toegankelijkheid zodat ook minder mobiele mensen zich vlot kunnen laten vaccineren.”

Inburgeraars

Naast minder mobiele mensen is er ook extra aandacht voor anderstaligen. Het Agentschap Inburgering en Integratie vertaalt de informatie rond het coronavirus en de vaccinatiecampagne in meer dan 25 verschillende talen. De informatiebrochure geeft een antwoord op vragen zoals “Waarom is vaccinatie belangrijk?”, “Waar en wanneer krijg ik een vaccin?”, “Is het vaccin veilig en hoe werkt het?”, en “Hoeveel kost de vaccinatie?”.

Daarnaast contacteert het Agentschap Inburgering en Integratie inburgeraars om hen meer informatie te geven over de vaccinatiecampagne. Nieuwkomers worden proactief opgebeld.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Alle vertalingen gebeuren binnen het kader van onze taalwetgeving en gaan gepaard met een Nederlandse tekst volgens de richtlijnen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. We moeten blijven inzetten op de kennis van het Nederlands, want zonder de kennis van onze taal kan je niet volwaardig participeren in onze samenleving. Maar we mogen tegelijkertijd niet blind zijn voor het feit dat sommige mensen nog geen Nederlands kunnen. Als we dit virus willen verslaan, moeten we iedereen bereiken.”

 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.