Nieuws

Zoeken op categorie

Mechelen piekt op Belgische kantorenmarkt

2024/04/24 |

Mechelen

Terwijl de kantorenmarkt overal in Vlaanderen en Wallonië blijft steken, stijgt het aantal huurcontracten in Mechelen fors. Op een jaar tijd steeg de office take up in Mechelen met liefst 225%. Gedreven door nieuwe projecten is de Mechelse kantorenmarkt met 6500m² nu zelfs groter dan de Gentse (5000m²).

Terug

Er was in het eerste kwartaal van 2024 nauwelijks activiteit op de Belgische kantorenmarkt te bespeuren. De verhuur lag 1% hoger dan vorig jaar om precies te zijn. In vergelijking met het vijfjaarlijks gemiddelde ligt de opname 17% lager.

Slechts twee noemenswaardige uitzonderingen: Antwerpen met een toename van 52% en Mechelen met een spectaculaire en unieke toename van 225%, van 2000m² naar 6.500m². “In aantal vierkante meter realiseerden we zelfs meer transacties dan Gent dat 3 keer groter is. De dynamiek die onze stad typeert, vertaalt zich dus ook in aantal transacties op de lokale kantorenmarkt. Talrijke spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven kiezen heel bewust voor Mechelen, waardoor onze stad is uitgegroeid tot volwaardige provinciale kantoorstad”, zegt burgemeester Bart Somers.
 

“Dit is nog maar eens een parameter die de economische slagkracht van onze stad illustreert. Dit cijfer ligt dan ook in lijn met andere economische parameters over onze stad en regio. Denk aan de opvallend sterke groei van het BBP, met een toename van 50% op tien jaar tijd of de stijging van het aantal handelspanden in het stadscentrum, tegen de Vlaamse trend in. Recent nog noemde VOKA ons arrondissement daarom de Turbo van Vlaanderen”, zegt schepen van economie Greet Geypen.

Het komt er nu op aan de toekomst voor te bereiden en op niveau te blijven. “Juist daarom ontwikkelen we Ragheno waar wonen en werken samengaan. Met liefst 140.000m² is een belangrijk segment in dit project voorbehouden voor de kantorenmarkt, vlakbij het station, een garantie voor de levensvatbaarheid van dit ambitieuze kantorenprogramma”, zegt Bart Somers.

De cijfers over de situatie van de Belgische kantorenmarkt werden gepubliceerd in Expertise News, een uitgave van Expertise BV, dat rapporteert over de vastgoedmarkt in België en Luxemburg.
 

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.