Nieuws

Zoeken op categorie

Minstens 38 gemeenten kiezen al voor digitale kiesbrief

2023/06/27 |

Binnenlands bestuur

Voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024 zal in minstens 38 gemeenten de kiesbrief digitaal in je mailbox verschijnen. Deze vernieuwing kadert binnen het project Gemeente zonder Gemeentehuis waarmee Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers de digitale dienstverlening bij lokale besturen wil verbeteren. Uit een samenwerking van 38 gemeenten, waarin stad Mechelen de rol van trekker op zich nam, komt nu dus de digitale kiesbrief. Alle andere Vlaamse steden en gemeenten zullen eveneens de kans krijgen om mee in te stappen. Minister Somers: “Naast de traditionele papieren kiesbrief zullen er in deze gemeenten ook digitale kiesbrieven worden uitgezonden. Zo kunnen alle burgers op een eenvoudige en veilige manier toegang krijgen tot de kiesgegevens die ze nodig hebben om hun stem uit te brengen. Hierbij staan papierloze communicatie, efficiëntie, privacy en gebruiksgemak centraal.”

Terug

Een betere en inclusieve e-dienstverlening voor alle Vlamingen door een betere digitale dienstverlening bij de lokale besturen, dat is het doel van ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’. Met dit programma ondersteunt minister Somers in totaal 61 projecten van 192 lokale besturen voor een totaal van 35 miljoen euro. Lokale besturen werken in die projecten samen aan innovatieve, digitale oplossingen om de digitale omslag te maken en aan een efficiëntere en klantgerichtere dienstverlening. Met het project “Burgerloket” slaan de stad Mechelen als trekker en 37 andere gemeenten de handen in elkaar om hun dienstverlening naar al hun inwoners te verbeteren. Zo zorgen ze er tegen de zomer van 2024 ook al voor dat je niet meer fysiek naar het gemeentehuis moet voor de aangifte van de geboorte van je kind en ook de aanvraag voor een huwelijk zal digitaal kunnen.

Wat met de papieren kiesbrief?

De traditionele papieren kiesbrief zal nog steeds in de brievenbus vallen. Want het is belangrijk dat iedereen mee kan, ook wie minder mee is met de digitalisering. E-inclusie is dan ook een essentieel deel van digitaliseringen van Gemeente zonder Gemeentehuis. De digitale kiesbrief zorgt ervoor dat kiezers een extra herinnering ontvangen en biedt een geruststellende oplossing voor degenen die bijvoorbeeld hun papieren kiesbrief verliezen of het gewoonweg eenvoudiger vinden digitaal. De parallel kan getrokken worden met de uitnodiging voor bijvoorbeeld het COVID-vaccin. Heel veel burgers ervaarden dat toen als heel gebruiksvriendelijk en klantvriendelijk.

Uitbreiding naar alle steden en gemeenten

De toepassingen die lokale besturen in het kader van Gemeente zonder Gemeentehuisprojecten ontwikkelen, worden ook zoveel als mogelijk opschaalbaar gemaakt naar alle  lokale besturen. Een mooie vaststelling in dit project is dan ook dat de 262 andere lokale besturen alvast gebruik zullen kunnen maken van de digitale kiesbrief via deze toepassing. Zij dienen daarvoor zelf niets meer te ontwikkelen en betalen slechts een beperkte implementatiekost. Het zou dus goed kunnen dat volgend jaar alle Vlamingen al zo’n digitale kiesbrief ontvangen.

Minister Somers: “Dat is dan ook het opzet van heel het ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’-verhaal. Lokale overheden die samenwerken en op zoek gaan naar oplossingen voor concrete problemen. Zij nemen het project zelf in handen en zoeken naar de ideale oplossing voor hun burgers. Elke oplossing die zij vandaag vinden zal voor een verbetering van de dienstverlening zorgen in heel Vlaanderen. Telkens zonder de digitaal minder geletterden in de samenleving uit het oog te verliezen.”

Onder de 38 deelnemende die in juni al zeker gebruik zullen maken van de digitale kiesbrief zijn onder meer Brugge, Houthalen-Helchteren en Lier terug te vinden.

“Als stad zijn we continue bezig met onszelf te verbeteren voor onze inwoners. De lancering van de digitale kiesbrief binnen het project Gemeente zonder Gemeentehuis sluit daar naadloos bij aan,” zegt Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen. “De digitale kiesbrief zal de toegankelijkheid voor deelname aan de verkiezingen verbeteren. Het is belangrijk om als lokale overheid te laten zien dat we op alle fronten van onze dienstverlening naar de burger maximaal willen inzetten. Digitaliseren en vereenvoudigen waar kan, tegelijkertijd de burger die minder in het digitaliseringsproces mee is blijven faciliteren door ook de gedrukte kiezersbrief aan te bieden. Bovendien boeken we hier ook een efficiëntie- en tijdswinst en bekomen we een administratieve vereenvoudiging. Een nieuwe stap richting een heel inclusieve en eigentijdse stad voor àlle burgers.”

Jasper Pillen, schepen van Burgerzaken en Onderwijs Brugge: “Brugge zet sterk in op administratieve vereenvoudiging en op een klantgerichte, vlot toegankelijke dienstverlening. Ook voor de verkiezingen zal dat niet anders zijn. Verkiezingen zijn hét orgelpunt van de democratie. Burgers kunnen tijdens verkiezingen immers de toekomst van hun stad bepalen. Dit project levert - in al zijn aspecten - hieraan een belangrijke bijdrage.”

Alain Yzermans, Burgemeester Houthalen-Helchteren: “De meest toegankelijke dienstverlening is eenvoudige dienstverlening. Houthalen-Helchteren wil dat inwoners vlot kunnen deelnemen aan het democratische proces. Dit project levert in al zijn aspecten hieraan een belangrijke bijdrage.”

Rik Pets, schepen van personeel, loketwerking, burgerlijke stand Lier: "Met het digitale exemplaar in je eBox en Mijn Burgerprofiel heb je je kiesbrief altijd op zak. Gedaan met aanschuiven in het gemeentehuis om een duplicaat te krijgen bij verlies! Dankzij het digitaliserend werk in dit project van "Gemeente zonder Gemeentehuis" boeken we een mooie winst voor zowel de kiezer als de gemeente."

Lijst van de 38 gemeenten

Aalst; Affligem; Antwerpen; Beringen; Bertem; Boechout; Borgloon; Brugge; Deerlijk; Diest; Geel; Gent; Harelbeke; Hasselt; Houthalen-Helchteren; Knokke-Heist; Kortrijk; Leuven; Lier; Maldegem; Mechelen; Mortsel; Nijlen; Ninove; Oostende; Overijse; Oudsbergen; Puurs-Sint-Amands; Ronse; Sint-Katelijne-Waver; Tervuren; Tienen; Tongeren; Vilvoorde; Waregem; Wevelgem; Zemst; Zwevegem.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.