Nieuws

Zoeken op categorie

Vaccinatiekaravaan trekt van gemeente naar gemeente voor boosterprik

2021/12/07 |

Binnenlands Bestuur

7 december 2021 - Deze week strijkt het mobiele vaccinatieteam van spoedarts Jan Stroobants neer in de gemeenten Stabroek, Schoten en Wommelgem om de inwoners hun boosterprik te geven. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers ging in Schoten kijken hoe dit in z’n werk gaat: “Initiatieven zoals dit tonen opnieuw de creativiteit en de drive van onze lokale besturen en eerstelijnszones. Net zoals de eerste vaccinatiecampagne zorgen zij ervoor dat deze boostercampagne een succes wordt. Op anderhalve dag tijd prikken ze hier 3.376 mensen. De derde prik biedt extra bescherming en samen met de maatregelen van het overlegcomité kan het de druk op ons zorgsysteem verminderen.”

Terug

De voornaamste reden dat de organisatie van de vaccinatiecampagne werd toevertrouwd aan de lokale besturen, is hun nabijheid en daadkracht. De redenering daarbij is eenvoudig. Lokale besturen weten het best wat de lokale mogelijkheden zijn om een vaccinatiecampagne op te starten. Ze kunnen op het terrein efficiënt samenwerken met verschillende partners, vrijwilligers mobiliseren en mensen overtuigen om zich te laten vaccineren. 

Vlaams Minister Bart Somers: “Vandaag is meer dan 80% van de Vlamingen gevaccineerd. Meer dan 93% van de volwassen bevolking. Dankzij de lokale besturen, de eerstelijnszones en de vele vrijwilligers behoort onze vaccinatiegraad tot de absolute wereldtop. Ook de boostercampagne loopt al goed. Meer dan 1,3 miljoen Vlamingen kreeg al een derde prik, 63% van de 65plussers.”

Mobiel prikteam

Het verschil tussen de boostercampagne en de eerste vaccinatiecampagne is het feit dat de levering van de vaccins niet langer het probleem is. Tijdens de eerste vaccinatiecampagne konden de lokale besturen niet wachten om op te schalen, maar moest men wachten op de vaccins. Vandaag is de situatie omgekeerd. De vaccins zijn er, de snelheid waarmee geprikt kan worden hangt af van het beschikbare personeel en vrijwilligers.

Het mobiel vaccinatieteam van spoedarts jan Stroobants schakelt alvast een versnelling hoger. Na de sluiting van het vaccinatiecentrum Park Spoor Oost, besliste de Eerstelijnszone Antwerpen om een mobiel team in te schakelen voor de derde prik. Het lokale bestuur voorziet een locatie, het team van spoedarts Stroobants bouwt een tijdelijk vaccinatiepunt op enkele uren tijd, burgers krijgen een derde prik, en nadien trekt het vaccinatiepunt naar de volgende gemeente.

Bart Somers: “Maandag streek dit mobiele vaccinatieteam neer in Stabroek. Vandaag en morgen is het prikteam aan de slag in Schoten. 3.376 mensen krijgen hier op anderhalve dag hun derde prik. Nadien wordt het vaccinatiepunt afgebroken en donderdag staan ze in Wommelgem. Een fantastisch initiatief zoals dat alleen georganiseerd kan worden door onze lokale besturen, dicht bij de burger.”

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.