Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse overheid schakelt versnelling hoger met duurzame bedrijfsfiets

2022/10/20 |

Binnenlands Bestuur

20 oktober 2022 - De Vlaamse overheid schakelt een versnelling hoger op vlak van duurzame mobiliteit met de invoering van de bedrijfsfiets voor haar werknemers. Vanaf november 2022 zullen personeelsleden van de Vlaamse overheid een bedrijfsfiets kunnen leasen. “Met de invoering van de bedrijfsfiets zetten we in op duurzaamheid en het welzijn van onze werknemers. Bovendien maken we op deze manier ook werk van flexibelere arbeidsvoorwaarden”, aldus Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Ambtenarenzaken Bart Somers.

Terug

Meer en meer mensen verkiezen om met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto. De verkoop van elektrische fietsen en speedelecs is sinds de coronacrisis de lucht in geschoten. VAB registreerde vorig jaar een stijging van het fietsgebruik van maar liefst 77%. KBC Autolease stelt eveneens een sterke stijging vast: in 2022 ligt het aantal fietsen dat via KBC Autolease wordt geleased 40 % hoger dan in dezelfde periode in 2021. De keuze voor de fiets moet dan ook aangemoedigd blijven worden als we willen dat de auto vaker ingeruild wordt voor de fiets. Naast de massale investeringen in Vlaamse fietsinfrastrucuur, zet de Vlaamse regering nu ook in op een bedrijfsfiets voor haar werknemers.

Vlaams minister Bart Somers:De fiets is een ideaal vervoersmiddel en goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Als overheid moeten we dit niet verplichten, maar wel faciliteren en stimuleren. Meer mensen op de fiets betekent minder files, minder luchtvervuiling en meer vrijheid. We voeren met de Vlaamse Regering een fietsvriendelijk beleid met ook extra investeringen in goede fietsinfrastructuur in Vlaanderen. Daarnaast willen we als Vlaamse overheid een moderne en aantrekkelijke werkgever zijn. Met de invoering van de bedrijfsfiets geven we onze werknemers meer vrijheid om te kiezen hoe ze verloond willen worden. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hierop zullen ingaan.”

Personeelsleden van de Vlaamse overheid kunnen een bedrijfsfiets aanvragen in ruil voor vakantiedagen en/of een deel van de eindejaarstoelage. Ze zijn volledig vrij om voor fietsleasing te kiezen of niet. Belangrijk is wel dat de fiets regelmatig en daadwerkelijk wordt ingezet voor woon-werkverkeer. De Vlaamse overheid zal hiervoor samenwerken met KBC Autolease.

Stefan Delaet, CEO KBC Autolease:“De fiets is voor veel mensen een gezond alternatief voor de auto. In en rond de steden is meer en meer aandacht voor de fiets. Fietsen is hip, gezond en actief en is dikwijls het meest aangewezen middel om van A naar B te gaan. De investeringen van de overheid in de fietsinfrastructuur maken het de fietser vandaag ook gemakkelijker en veiliger en dragen bij om de file- en energie-uitdaging aan te pakken. KBC Autolease is trots om als partner mee in het fietsverhaal van de Vlaamse Overheid te stappen en mobiliteit te vervolledigen met het leasen van een bedrijfsfiets naast de traditionele pistes zoals auto en openbaar vervoer. Om deze ambitie waar te maken kunnen de medewerkers van de Vlaamse Overheid rekenen op de nu al zes jaar opgebouwde expertise van KBC Autolease en hebben ze de keuze uit een zeer breed aanbod van diverse types fietsen. Ik ben ervan overtuigd dat deze gezonde aanpak verder het pad effent naar minder stress- en fileleed en minder tijdverlies, en bovendien vriendelijk is voor onze planeet.”

Vanaf vandaag organiseert KBC Autolease samen met het Agentschap Overheidspersoneel en een aantal fietsdealers een roadshowlangs verschillende vestigingen van de Vlaamse overheid. De medewerkers van de Vlaamse Overheid krijgen er toelichting over alle aspecten van fietsleasing, keuze van de bedrijfsfiets en de geboden service, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.