Nieuws

Zoeken op categorie

Extra aandacht voor blokkende student

2020/05/17 |

Binnenlands Bestuur

17 mei 2020 - Afgelopen woensdag werd op de nationale veiligheidsraad aangekondigd dat openbare studieruimtes voor studenten opnieuw worden toegelaten. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vraagt aan de lokale besturen hier extra op in te zetten nu de studenten moeten blokken voor hun eindexamens. “Niet iedereen heeft thuis een rustig plekje om te studeren en veel jongeren vinden het belangrijk om in groep te blokken. Samen studeren is goed voor de motivatie en het is gewoon veel plezanter,” klinkt het bij minister Somers.

Terug

Dat jongeren graag in groep studeren is algemeen geweten. Elk jaar keren dezelfde beelden terug van honderden blokkende studenten in de lokale bibliotheek of gezamenlijke studieruimte. Even zag het er naar uit dat het dit jaar niet mogelijk zou zijn, maar de federale regering kondigde afgelopen woensdag dan toch aan dat gezamenlijke studeerruimtes opnieuw worden toegelaten. Een goede zaak, want de vraag bij de studenten is groot. CD&V parlementslid Brecht Warnez deed een bevraging bij 5.200 studenten en meer dan de helft gaf aan dat ze het belangrijk vinden om in groep te kunnen studeren.

Universiteiten en Hogescholen konden al langer hun studieplaatsen openstellen, maar nu worden studenten ook opnieuw toegelaten in openbare ruimtes als lokale besturen de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen.  Minister Bart Somers: “Studenten zitten momenteel niet op kot, maar wonen terug thuis. Er is daarom extra nood aan lokale studieplaatsen waar jongeren samen kunnen blokken. Lokale besturen kunnen dienstencentra, bibliotheken of andere openbare ruimtes ter beschikking stellen.”

Extra oproep

Lokale besturen zijn creatief in het vinden van locaties. In Geraardsbergen kunnen jongeren bijvoorbeeld komen studeren in de kerk en in Mechelen gaan ze dan weer het cultuurcentrum ter beschikking stellen. De minister van Binnenlands Bestuur roept steden en gemeentes op om hier extra op in te zetten.

Bart Somers: “Ik besef maar al te goed dat de lokale besturen er deze coronacrisis enorm veel taken en verantwoordelijkheden hebben bijgekregen, maar we mogen onze studenten niet vergeten. In het verleden zijn de lokale besturen er steeds in geslaagd om voldoende studieplaatsen te voorzien en we moeten dat nu proberen te blijven doen. We bundelen de richtlijnen en goede voorbeelden op onze website van Vlaanderen Helpt zodat lokale besturen elkaar kunnen motiveren en inspireren.”


Deel dit op

Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.