Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers: “Aanpak homohaat onderdeel actieplan extremisme”

2021/03/10 |

Samenleven

10 maart 2021 - De aanpak van homohaat wordt een belangrijk onderdeel in het Vlaams actieplan tegen radicalisme en extremisme. Dat zei Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers vandaag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.

Terug

De moord op David Polfiet heeft een schokgolf veroorzaakt in onze samenleving. In het bijzonder bij de holebigemeenschap. De man zou namelijk via een datingapp voor homoseksuelen benaderd en in de val gelokt zijn. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Slachtoffer van geweld worden omwille van je seksuele geaardheid. Vermoord worden omwille van wie je graag ziet. Er bestaat volgens mij niets gruwelijker. Dit raakt aan de kern van onze samenleving. De vrijheid om te zijn wie je bent.”

De Vlaamse minister zit morgen samen met Çavaria en Wel Jong, Niet Hetero om verdere stappen te bespreken. “We steunen onderzoek naar homofobie en werken samen met het middenveld. Zo verhoogden we de middelen van Lumi, de vroegere Holebifoon, dit jaar al met 30.000 euro. We zetten in op extra meldpunten en versterken de lokale besturen in hun beleid. Het vierhoeksoverleg dat in sommige steden al bestaat tussen de politie, Unia, het middenveld en de lokale besturen willen we verder uitrollen. Jeugdwerkers, leekrachten en andere burgers willen we weerbaarder maken om op te komen als ze getuige zijn van homofoob gedrag”, aldus Bart Somers.

Daarnaast wordt de aanpak van homohaat ook een belangrijk onderdeel in het Vlaams actieplan tegen radicalisme en extremisme.  Bart Somers: “Deze Vlaamse regering wil elke vorm van extremisme en gewelddadige radicalisering aanpakken. Negen op tien holebi’s heeft al eens te maken gehad met fysiek of verbaal geweld. Maar liefst twee op drie vermijdt om hand-in-hand op straat te lopen. De aanpak van homohaat zal dan ook een belangrijk onderdeel worden van dit actieplan.”

Verder wees de minister op de dubbelzinnige houding van het Vlaams Belang. “Woorden doen ertoe. Taal is de voorloper van daden. Politici hebben daarbovenop nog eens voorbeeldfunctie. Als er één partij is die flirt met homofobie, dan is het wel Vlaams Belang.” Daarbij verwees minister Somers onder meer naar een twitterbericht van voorzitter Tom Van Grieken die suggereerde dat Elio Di Rupo geen goede premier kon zijn omwille van zijn seksuele geaardheid. 


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.