Nieuws

Zoeken op categorie

Agentschap Inburgering & Integratie bereikt 90 procent van haar inburgeraars digitaal

2020/03/29 |

Samenleven

29 maart 2020 - Nieuwkomers die een opleiding Maatschappelijke Oriëntatie volgen – een cursus over het leven en werken in ons land – blijven dat ook doen tijdens de coronacrisis. Maar liefst negentig procent van hen wordt bereikt via digitale weg. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Het is knap om te zien hoe de leerkrachten Maatschappelijke Oriëntatie hun cursisten niet loslaten. Het Agentschap Inburgering en Integratie staat of valt met gemotiveerde en geëngageerde leerkrachten. Om van samenleven in diversiteit een succes te maken zal het Agentschap Inburgering en Integratie in de toekomst nog moderner worden en volop inzetten op digitalisering.”

Terug

Maatschappelijke Oriëntatie is naast het leren van Nederlands een vast onderdeel van de inburgeringscursus die nieuwkomers in ons land verplicht moeten volgen.  De lessen MO worden gegeven door leerkrachten van het Agentschap Integratie en Inburgering. Algemeen directeur van het Agentschap, Jo De Ro: “Cursisten volgen de lessen in hun moedertaal of in een contacttaal die ze goed begrijpen, want het zou niet logisch zijn om te wachten met lessen over onze normen en waarden totdat de nieuwkomers Nederlands kunnen. Zeker tijdens deze coronacrisis vonden we het enorm belangrijk om onze cursisten zoveel mogelijk digitaal te bereiken en toe te leiden naar de meertalige informatie rond het coronavirus. We laten hen niet los.”

Minister van Samenleven Bart Somers is tevreden dat het Agentschap Inburgering en Integratie volop inzet op digitale lessen en communicatie. “Onze trajectbegeleiders en leerkrachten hebben zo snel mogelijk na het afkondigen van de afzonderingsmaatregelen digitaal contact gezocht met hun cursisten. De leerkrachten geven nu prioriteit aan het onderdeel van de cursus dat gaat over gezondheidszorg, dokters, ziekenhuizen en apothekers. Zo verwerken ze de informatie rond het coronavirus op een creatieve manier in hun les. Ze leggen bijvoorbeeld uit dat we normaal gezien handen geven om elkaar te begroeten, maar dat we lichamelijk contact in deze periode moeten vermijden”, aldus Bart Somers.

De minister is verheugd met de vaststelling dat het Agentschap erin slaagt om 90 procent van haar inburgeraars te bereiken via digitale weg. De overige 10 % werd telefonisch ingelicht over de coronarichtlijnen en wordt bij de volgende cursussen MO opgepikt. Zij beschikten over onvoldoende digitale tools zoals een laptop of smartphone. Bart Somers: “In de toekomst zullen we nog meer inzetten op digitale en moderne lestechnieken. De digitale contactmomenten moeten groeien tot volwaardige online cursussen. We zien dat er enorm veel gedrevenheid is bij het Agentschap om dat verder waar te maken.”

De minister beseft dat klassikale groepslessen nog steeds nodig zullen zijn, maar benadrukt dat niet elke nieuwkomer dezelfde begeleiding nodig heeft. Bart Somers: “De professor filosofie die is moeten vluchten voor een dictatoriaal regime moet niet op dezelfde manier les krijgen als iemand die nog niet kan lezen of schrijven en meer begeleiding nodig heeft. We mogen niet vergeten dat heel veel nieuwkomers perfect in staat zijn om overdag te werken en de inburgeringscursus zelfstandig thuis te leren op een moment dat ze zelf kiezen. Voor die mensen kunnen we een digitaal lessenpakket voorzien met moderne videotechnieken. Anderen die het meer nodig hebben, zullen intensiever verder geholpen kunnen worden.”


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.