Als reactie op de coronacrisis en de sluiting van de scholen werden er vorige zomer voor het eerst op grote schaal zomerscholen georganiseerd. In totaal werden er toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. In zo’n zomerschool wordt gedurende minimaal 10 dagen de leerachterstand van jongeren weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. Vlaams ministers Somers en Weyts willen de zomerscholen structureel verankeren: ze trekken 10 miljoen euro uit om ook deze zomervakantie projecten van scholen en lokale besturen te ondersteunen.
In juli en augustus zullen er nu al zeker meer dan 11.000 leerlingen terecht kunnen in 180 zomerscholen in 98 gemeenten. En het kunnen er nog meer worden: scholen en lokale besturen krijgen nog tot 14 juli een extra kans om een project in te dienen. Zo kunnen er met name in de loop van de maand augustus nog zomerscholen bijkomen. Nu al is er een mooie spreiding over de verschillende provincies. Zowel in het basis- als in het secundair onderwijs komt er een uitgebreid aanbod. Het aantal zomerscholen is na 1 indieningsronde al even groot als vorig jaar na 2 indieningsrondes, maar de organisatoren kiezen nu voor grotere zomerscholen, die op meer leerlingen mikken. Steeds meer gemeenten nemen de regierol op.
Heel wat partners werken samen. Het gaat onder meer om alle onderwijsverstrekkers, verschillende lerarenopleidingen, jeugdorganisaties, speelpleinwerkingen, buurtverenigingen, sportverenigingen, bibliotheken en kunstacademies. Veel organisatoren van vorige zomer hebben dit jaar opnieuw een aanvraag ingediend, wat erop wijst dat veel organisatoren hun zomerschool van vorig jaar positief geëvalueerd hebben.
“Dankzij het enthousiasme en het inzet van de organisatoren kunnen we duizenden kinderen bijspijkeren deze zomer. In veel gevallen gaat het om de meest kwetsbare leerlingen, die deze hulp het beste kunnen gebruiken. De zomerscholen worden nu echt ingebed in ons aanbod. Zo breien we toch nog een positief gevolg aan de coronacrisis”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Zomerscholen zijn kansenmachines. Ze helpen de meest kwetsbare kinderen om hun leerachterstand weg te werken en hun talenten en zelfvertrouwen te versterken. We doen beroep op het engagement en het enthousiasme in onze samenleving om voldoende lesgevers en vrijwilligers te vinden die mee het verschil willen maken.”
Website en stoomcursus
Wie les wil geven of wil meehelpen in een zomerschool, kan terecht op de website zomerscholen.vlaanderen. Je vindt er binnenkort onder meer de inschrijvingslink naar een fysieke stoomcursus lesgeven. Een initiatief van onderwijsexperts Pedro de Bruyckere en Peter De Keyzer die geëngageerde burgers willen klaarstomen om mee te helpen in een zomerschool. Onder de hashtag #Ikgeefzomerles hebben verschillende ondernemers hun diensten al ter beschikking gesteld.
De zomerscholen zijn niet alleen op zoek naar leerkrachten en co-teachers. Ook iemand die bijvoorbeeld een workshop wil geven in een eigen vakdomein of kan helpen bij het leerlingenvervoer, catering, sportactiviteiten, etc… is welkom.
“Zelf gaan we deze zomer ook lesgeven in een zomerschool. Het is leuk, het is leerrijk, het geeft voldoening en je geeft de meest kwetsbare kinderen in onze samenleving meer kansen op een betere toekomst. Als dat geen aantrekkelijke invulling is van de zomervakantie..”, klinkt het bij de twee ministers.