Nieuws

Zoeken op categorie

Al meer dan 11.000 leerlingen kunnen naar een zomerschool

2021/06/27 |

Binnenlands Bestuur

27 juni 2021 - In juli en augustus kunnen meer dan 11.000 leerlingen naar 180 zomerscholen in 98 gemeenten. Het gaat nu al om veel meer leerlingen dan vorige zomer, toen ongeveer 7.500 kinderen en jongeren bijgespijkerd werden in een zomerschool. Bovendien zullen de cijfers waarschijnlijk nog oplopen, want scholen en lokale besturen krijgen nog tot 14 juli een extra kans om een aanvraag in te dienen voor de organisatie van een zomerschool. Vlaams ministers Bart Somers en Ben Weyts hebben daar dit jaar 10 miljoen euro voor vrijgemaakt. “Het engagement en enthousiasme is groot. Voor kwetsbare jongeren betekent dit een wereld van verschil”, klinkt het bij de ministers.

Terug

Als reactie op de coronacrisis en de sluiting van de scholen werden er vorige zomer voor het eerst op grote schaal zomerscholen georganiseerd. In totaal werden er toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. In zo’n zomerschool wordt gedurende minimaal 10 dagen de leerachterstand van jongeren weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. Vlaams ministers Somers en Weyts willen de zomerscholen structureel verankeren: ze trekken 10 miljoen euro uit om ook deze zomervakantie projecten van scholen en lokale besturen te ondersteunen.

In juli en augustus zullen er nu al zeker meer dan 11.000 leerlingen terecht kunnen in 180 zomerscholen in 98 gemeenten. En het kunnen er nog meer worden: scholen en lokale besturen krijgen nog tot 14 juli een extra kans om een project in te dienen. Zo kunnen er met name in de loop van de maand augustus nog zomerscholen bijkomen. Nu al is er een mooie spreiding over de verschillende provincies. Zowel in het basis- als in het secundair onderwijs komt er een uitgebreid aanbod. Het aantal zomerscholen is na 1 indieningsronde al even groot als vorig jaar na 2 indieningsrondes, maar de organisatoren kiezen nu voor grotere zomerscholen, die op meer leerlingen mikken. Steeds meer gemeenten nemen de regierol op.

Heel wat partners werken samen. Het gaat onder meer om alle onderwijsverstrekkers, verschillende lerarenopleidingen, jeugdorganisaties, speelpleinwerkingen, buurtverenigingen, sportverenigingen, bibliotheken en kunstacademies.  Veel organisatoren van vorige zomer hebben dit jaar opnieuw een aanvraag ingediend, wat erop wijst dat veel organisatoren hun zomerschool van vorig jaar positief geëvalueerd hebben.

“Dankzij het enthousiasme en het inzet van de organisatoren kunnen we duizenden kinderen bijspijkeren deze zomer. In veel gevallen gaat het om de meest kwetsbare leerlingen, die deze hulp het beste kunnen gebruiken. De zomerscholen worden nu echt ingebed in ons aanbod. Zo breien we toch nog een positief gevolg aan de coronacrisis”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Zomerscholen zijn kansenmachines. Ze helpen de meest kwetsbare kinderen om hun leerachterstand weg te werken en hun talenten en zelfvertrouwen te versterken. We doen beroep op het engagement en het enthousiasme in onze samenleving om voldoende lesgevers en vrijwilligers te vinden die mee het verschil willen maken.”

Website en stoomcursus

Wie les wil geven of wil meehelpen in een zomerschool, kan terecht op de website zomerscholen.vlaanderen. Je vindt er binnenkort onder meer de inschrijvingslink naar een fysieke stoomcursus lesgeven. Een initiatief van onderwijsexperts Pedro de Bruyckere en Peter De Keyzer die geëngageerde burgers willen klaarstomen om mee te helpen in een zomerschool. Onder de hashtag #Ikgeefzomerles hebben verschillende ondernemers hun diensten al ter beschikking gesteld. 

De zomerscholen zijn niet alleen op zoek naar leerkrachten en co-teachers. Ook iemand die bijvoorbeeld een workshop wil geven in een eigen vakdomein of kan helpen bij het leerlingenvervoer, catering, sportactiviteiten, etc… is welkom.

“Zelf gaan we deze zomer ook lesgeven in een zomerschool. Het is leuk, het is leerrijk, het geeft voldoening en je geeft de meest kwetsbare kinderen in onze samenleving meer kansen op een betere toekomst. Als dat geen aantrekkelijke invulling is van de zomervakantie..”, klinkt het bij de twee ministers.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.