Nieuws

Zoeken op categorie

Alle 300 Vlaamse steden en gemeenten hijsen vandaag de regenboogvlag in strijd tegen homofobie

2023/05/26 |

Gelijke kansen

Vandaag is de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Om hun solidariteit en engagement te tonen, hijsen alle 300 Vlaamse steden en gemeenten vandaag de regenboogvlag. Dat gebeurde ook in Mechelen, in aanwezigheid van Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers: “Alle Vlaamse steden en gemeenten geven hiermee een niet te misverstane boodschap: in onze straten en wijken is iedereen vrij om zichzelf te zijn,” aldus Somers.

Terug

In alle 300 Vlaamse steden en gemeenten wappert vandaag de regenboogvlag. De lokale besturen sturen hiermee een duidelijk signaal de wereld in op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie en tonen zo hun engagement om werk te maken van een veilige en tolerante samenleving voor elk van hun inwoners. De campagne wordt  georganiseerd door de Roze Huizen en ondersteund door Gelijke Kansen Vlaanderen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers: “Ons land is een voortrekker op vlak van LGBTQI+-rechten. Vorige week nog werd bekend dat we opnieuw stijgen naar de tweede plaats op de Rainbow Index. Een ranking die we danken aan onze vooruitstrevende wetgeving. Maar daar begint de inspanning uiteraard pas. De garantie dat elke inwoner van ons land vrij is om zichzelf te zijn, realiseer je niet enkel op papier, maar moet je ook in het dagelijkse samenleven hard maken. En daar is ook hier in Vlaanderen nog steeds werk aan de winkel. Negen op de tien personen uit de regenbooggemeenschap krijgt te maken met geweld, voor één op de drie gaat het zelfs om fysiek geweld. Daarom is dit zo’n belangrijk signaal van alle 300 steden en gemeenten. Want het is in onze straten en op onze pleinen dat we in de praktijk werk maken van een veilige samenleving waar iedereen vrij is om zichzelf te zijn.”

Regenboogvlaggen in heel Vlaanderen

Ook in Mechelen werd vandaag dus de regenboogvlag gehesen. De stad symboliseert hiermee de strijd tegen holebi-en transfobie, maar verwijst ook naar hun inclusief beleid.

Mechelse schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen, Gabriella De Francesco: “Vandaag en ook de komende dagen wapperen de regenboogvlaggen op de Sint-Romboutstoren en voor het stadhuis van Mechelen. Regenboogbanken en -picknicktafels zijn er het hele jaar door en ook de drie regenboogzebrapaden worden door de stad in ere gehouden. We sensibiliseren rond online haatspraak, zorgen voor een gendergelijk straatbeeld met onze straatnamen en nemen deel aan een Europees project rond LGBTQIA+-migranten. De komende maanden maken we werk van ons lidmaatschap tot het Rainbow Cities Network. Via tal van projecten en initiatieven werken we aan meer verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en vrijheid. Op een dag als vandaag zetten we die boodschap graag extra in de verf. Elke Mechelaar en elke bezoeker, ongeacht genderidentiteit, genderexpressie, genderoriëntatie of geslacht moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen in onze stad.”

Burgemeester Alexander Vandersmissen “Het einddoel is dat iedereen op een gelijkwaardige manier kan leven en bewegen in de stad. Het is onze job om Mechelaars, instellingen, organisaties en verenigingen te bestuiven met de evidentie van gelijkwaardigheid. Eigenlijk is dat ook wat we nu met de Special Olympics doen. Die gelijkwaardigheid is helaas nog niet verworven; nog niet voor iedereen evident. Tot zolang, moeten wij vlaggen hijsen, regenbogen kleuren, enzovoort.”

Een bijzondere dag

De regenboogcampagne wordt gecoördineerd door de Vlaamse Regenbooghuizen. Ze slaan de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag te hijsen, maar willen daarnaast ook inclusief beleid aanmoedigen. Het Roze Huis Antwerpen: “In samenwerking met de andere Vlaamse regenbooghuizen roept Het Roze Huis Antwerpen ieder jaar alle Vlaamse steden en gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. We zijn heel blij dat alle Vlaamse steden en gemeenten dit engagement jaarlijks tonen. Slechts 33 jaar geleden, op 17 mei 1990, schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit het boek van geestesziekten. Op momenten zoals IDAHOT zijn we ons heel bewust van de rechten die we als gemeenschap hebben opgebouwd. Spijtig genoeg zijn die rechten geen verworvenheden. Het huidige anti-LGBTQIA+ klimaat in Italië is daar een pijnlijk bewijs van.”

De regenboogvlag aan het stadhuis in Mechelen werd gehesen met behulp van leerlingen van het Mechelse Ursulinen College, die deelnemen aan de PAARS-campagne. Coördinator van de PAARS-campagne Dries De Smet: “Voor het 11de jaar op rij blijft de PAARS-campagne groeien over heel Vlaanderen. Hierdoor wordt LGBTQI+ op een positieve manier zichtbaar. Met onze Astra lesmethode gaat men vanaf het eerste lager in gesprek rond hoe jongeren zich kunnen voelen en verliefd worden, zonder expliciet in LGBTQI+ categorieën te vervallen.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.