Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil dat alle Vlaamse ambtenaren na hun 65ste kunnen blijven werken

2020/12/02 |

Binnenlands Bestuur

2 december 2020 - Het pensioen van VRT-nieuwsanker Martine Tanghe heeft heel wat teweeggebracht. Niet alleen zullen veel Vlamingen haar missen op het scherm, er ontstond ook veel debat over het feit dat Vlaamse ambtenaren quasi verplicht worden om te stoppen met werken op 65-jarige leeftijd. Minister Bart Somers wil dit veranderen en start binnenkort de gesprekken met de vakbonden.

Terug

Naar aanleiding van het pensioen van Martine Tanghe schreef arbeidseconoom Stijn Baert vorige week dat het niet meer van deze tijd is om als overheid onze toptalenten verplicht op pensioen te sturen op 65-jarige leeftijd. “Wie nog kan en wil werken, die moet dat kunnen”, klonk het. Vlaams minister van Ambtenarenzaken Bart Somers is het daarmee eens en wil het verschil tussen statutaire en contractuele ambtenaren wegwerken.

 

“De Vlaamse Overheid telt ongeveer 29.000 ambtenaren waarvan 70% statutair en 30% contractueel is tewerkgesteld. Contractuele ambtenaren hoeven niets te ondernemen als ze na hun 65ste willen blijven werken. Hun contract loopt namelijk gewoon verder als de werknemer of werkgever de arbeidsovereenkomst niet stopzet. Het pensioen van statutairen gaat daarentegen automatisch in op 65-jarige leeftijd. Als een statutaire ambtenaar langer wil blijven werken, dan moet hij in het huidige systeem telkens een jaar uitstel vragen. Dat systeem willen we hervormen”, aldus minister Bart Somers.

 

Strikt genomen is er momenteel dus geen verplichting bij de Vlaamse ambtenaren om op 65-jarige leeftijd op pensioen te gaan, maar statutaire ambtenaren moeten ieder jaar een uitzondering vragen terwijl de arbeidsovereenkomst van contractuele ambtenaren gewoon blijft doorlopen. Bart Somers: “Zoals het momenteel bestaat bij de contractuele ambtenaren, willen we één eenvoudig systeem voor álle ambtenaren van de Vlaamse overheid. Uiteraard kunnen ambtenaren nog steeds op pensioen op 65 jaar, maar we draaien het principe om. Wie nog kan werken en wil werken, hoeft daar geen speciale toestemming voor te vragen. Werken moet niet afgeremd, maar gestimuleerd worden.”

 

De laatste vijf jaar hebben 21 contractuele en 16 statutaire ambtenaren ervoor gekozen om na hun 65ste te blijven werken. Minister Bart Somers: “Ook al gaat het over kleine aantallen, het is opvallend dat er de laatste jaren meer contractuele dan statutaire ambtenaren aan de slag waren in de leeftijdscategorie boven 65 jaar, ook al zijn 70% van onze ambtenaren statutair tewerkgesteld. Het is belangrijk dat we als Vlaamse overheid rekening houden met deze maatschappelijke tendens en een modern HR-beleid voeren met flexibelere werkregimes en verloning, zodat meer ambtenaren er vrijwillig voor kiezen om langer te blijven werken.”

 

De minister start volgend jaar de onderhandelingen met de vakorganisaties over de hervorming van het ambtenarenstatuut. 

 

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.