Nieuws

Zoeken op categorie

Vlaamse ambtenaren kunnen tijdens de coronacrisis tijdelijk ook elders ingezet worden

2020/04/03 |

Binnenlands Bestuur

3 april 2020 - Vlaamse ambtenaren die tijdelijk minder werk hebben, kunnen tijdens de coronacrisis op een andere dienst bijspringen of in overleg met hun leidend ambtenaar bij een externe werkgever aan de slag. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag meegedeeld op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. “Het verzoek om dit te kunnen doen komt van de ambtenaren zelf en biedt een oplossing voor die plaatsen in Vlaanderen waar er nu een tekort aan werkkrachten dreigt, of waar kwetsbare mensen een helpend handje kunnen gebruiken. Het toont aan dat onze ambtenaren uit het goede hout gesneden zijn.”

Terug

De coronacrisis heeft ook een grote impact op de werksituatie bij de Vlaamse overheid. De meesten kunnen van thuis werken en sommige diensten draaien drukker dan ooit. Op andere diensten is er momenteel dan weer wat minder werk. Meerdere Vlaamse ambtenaren hebben daarom hun diensten al aangeboden om tijdelijk een andere job uit te oefenen. De Vlaamse regering gaat graag in op hun vraag en creëert vandaag een kader om dit mogelijk te maken.

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Onze Vlaamse ambtenaren tonen hiermee aan dat zij een grote verantwoordelijkheidszin en grote flexibiliteit aan de dag leggen om in de huidige crisissituatie bij te springen waar mogelijk. We zullen onze mensen inzetten op de plaatsen waar dit het meest nodig is. We blijven daarbij de essentiële dienstverlening garanderen.”

Binnen en buiten de overheid

De leidende ambtenaren zullen nagaan welke ambtenaren aan de slag kunnen bij een andere dienst binnen de Vlaamse overheid. Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook gaan om mensen uit de Bijzondere Jeugdzorg die de opvang tijdens de paasvakantie van kinderen met speciale noden voor zich nemen. Of artsen en psychologen bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) die bijspringen in een lokaal triagecentrum of schakelzorgcentrum.

Bart Somers: “De mogelijkheden zijn legio. Sommige diensten hebben nu minder werk, maar op andere plaatsen is er dan weer nood aan extra hulp. We rekenen op onze leidende ambtenaren om de juiste mensen naar de meest geschikte jobs toe te leiden. Zij kennen hun mensen en hun kwaliteiten het best.”

Meerdere ambtenaren hebben zich ook al ingeschreven op de webstek vlaanderenhelpt.be om vrijwilligerswerk te doen. In overleg met hun leidende ambtenaren kunnen zulke kleine klussen ook eventueel gedurende de dag gebeuren. 

Bart Somers: “Veel ambtenaren worden niet beoordeeld op hun werkuren, maar op hun prestaties. Dat bij de vele duizenden coronavrijwilligers ook vele Vlaamse ambtenaren zijn, kunnen we alleen maar toejuichen. De werklust, inzet en motivatie om aan dienstverlening te doen voor alle burgers, zit duidelijk bij hen ingebakken. Daar maakt mij als bevoegd minister tegelijk blij en trots.”

 


Deel dit op

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.