Nieuws

Zoeken op categorie

Bijna 100 Vlaamse ambtenaren vrijwillig kandidaat om contact tracer te worden

2020/04/30 |

Binnenlands Bestuur

30 april 2020 - In het kader van de exit-strategie zal de Vlaamse regering een extern bedrijf inschakelen om met coronaspeurders na te gaan met wie een besmet persoon allemaal in contact geweest is. Maandag start een testweek met een vijftigtal Vlaamse ambtenaren. Minister bevoegd voor Vlaamse ambtenaren, Bart Somers: “Al meer dan 90 ambtenaren lieten weten dat zij de komende proefperiode graag meewerken als contact tracer. Ook meer dan 1.000 individuele burgers hebben zich al spontaan gemeld als kandidaat. Het toont aan hoe iedereen zijn steentje wil bijdragen om dit virus te verslaan.”

Terug

Contact tracers zullen worden ingezet door de Vlaamse regering om na te gaan met wie een besmet persoon allemaal in contact gekomen is. Op die manier kunnen die mensen verwittigd worden en kan de verdere verspreiding van het virus zo goed mogelijk worden tegengehouden. In afwachting van de aanstelling van een extern bedrijf die deze taak op zich zal nemen, start maandag een proefperiode waar er gewerkt zal worden met Vlaamse ambtenaren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van Wouter Beke had daarvoor gisteren een oproep geplaatst voor een vijftigtal vrijwillige ambtenaren. Amper één dag later hebben al meer dan 90 ambtenaren zich gemeld.

Vlaams minister bevoegd voor ambtenarenzaken, Bart Somers: “Bij de Vlaamse overheid werken zeer diverse profielen die in aanmerking komen om als tijdelijke contact tracer aan de slag te gaan. Allemaal delen zij dezelfde wil om dit virus te verslaan en het enthousiasme om nieuwe zaken te leren.”

De kandidaten komen uit allerlei takken van de Vlaamse overheid en krijgen eerst een opleiding van een halve dag. Het gaat om belastinginspecteurs, justitie-assistenten, onthaalmedewerkers, … De minister is niet verbaasd dat er zoveel vrijwillige kandidaten zijn. “Het bewijst dat bij de Vlaamse overheid dynamische en leergierige ambtenaren werken”, klinkt het.  

Meer dan 1.000 burgers

Naast de Vlaamse ambtenaren, hebben ook al 1.067 individuele burgers zich aangemeld. Zij zullen verder gescreend worden door de externe partner die nog moet worden aangesteld.

Bart Somers: “Het valt op hoe deze crisis het beste uit de mens naar boven haalt. Het is geweldig om vast te stellen dat zoveel mensen willen meewerken om dit virus te verslaan. Enkel samen komen we hierdoor.”

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.