Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers bezoekt innovatief revalidatiecentrum in Antwerpen

2021/12/02 |

Samenleven

2 december 2021 - Vijf jaar geleden richtte Eduard Schiettecatte TrainM op. Met robots kunnen beschadigde hersenen er opnieuw bewegingen aanleren. Het revalidatiecentrum behoort tot de top van Europa en is op zoek naar nieuwe vestigingen in binnen- en buitenland. Vlaams Minister voor Gelijke Kansen Bart Somers ging daags voor de internationale dag van de personen met een handicap op bezoek en was onder de indruk. “Innovatie is de sleutel tot vooruitgang. De ongelooflijke vooruitgang die patiënten hier boeken, biedt hen kansen en perspectief om opnieuw deel te nemen aan het samenleven.”

Terug

Door een beweging 20.000 keer te herhalen, kunnen beschadigde hersenen deze beweging opnieuw aanleren. Het probleem is dat een kinésist daar niet toe in staat is. Die kan maar enkele tientallen keren per sessie dezelfde beweging herhalen. Een robot daarentegen kan duizenden keren exact dezelfde beweging uitoefenen. Dat is kort uitgelegd wat TrainM zo uitzonderlijk maakt. Met zulke state of the art robots behoort TrainM werkelijk tot de meest innovatieve revalidatiecentra van Europa.

De patiënten die TrainM verder helpt zijn in hoofdzaak slachtoffers van een neurologische aandoening zoals hersenverlamming, MS, A.L.S. of Parkinson. Met behulp van robots, hersenstimulatie en zelfs gaming worden hun hersenen getraind om verloren vaardigheden weer aan te leren. Dankzij die innovatieve aanpak boeken patiënten er ongelooflijke vooruitgang. Het stelt hen in staat om opnieuw zaken te doen waar ze vooraf niet op hadden durven hopen.

Vlaams Minister voor Gelijke Kansen Bart Somers: “De drive die Schiettecatte en zijn team aan de dag leggen, is begeesterend. Dankzij hun geloof in technologische vooruitgang, hun vertrouwen in de wetenschap en het doorzettingsvermogen van hun patiënten, worden hier elke dag stappen vooruit gezet voor mensen met een beperking.”

Internationale dag voor personen met een handicap

Het bezoek van minister Bart Somers aan TrainM komt er naar aanleiding van de internationale dag van personen met een handicap. Voor minister Bart Somers is het duidelijk waar we in de toekomst nog stappen vooruit moeten zetten. “Overal moeten de drempels omlaag, letterlijk en figuurlijk. Een inspanning die we met z’n allen samen moeten leveren. Vlaanderen, onze lokale besturen, medeburgers en innovatieve koplopers zoals TrainM. Om zo meer kansen te bieden aan mensen met een handicap om volwaardig deel te nemen aan de samenleving”aldus minister Somers.

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.