Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers gaat in dialoog met HR-ambtenaren over HR-beleid van de Vlaamse Overheid

2022/07/14 |

Vlaamse Overheid

14 juli 2022 - 74% van de Vlaamse personeelsleden geeft vandaag aan dat het goed gaat met hen. Het toont aan dat de Vlaamse overheid een aantrekkelijke werkgever is. Minstens even belangrijk is om ervoor te zorgen dat dat ook in de toekomst zo blijft en nog beter te doen dan vandaag. Vlaams Minister van Bestuurszaken Bart Somers legde daarom zijn oor te luister bij de HR business partners van de Vlaamse overheid. “Onze werknemers zijn het belangrijkste kapitaal van de Vlaamse overheid. Daarom is het van belang steeds goed te bekijken wat er nog beter kan. Om zo de goesting en fierheid om voor de Vlaamse overheid te werken nog te verhogen. Om talenten aan te trekken om de dienstverlening voor de burgers te verbeteren. ”

Terug

Uit de meest recente welzijnsbevraging van het Vlaams overheidspersoneel blijkt dat 74% aangeeft dat het goed met hen gaat. 71% zegt werk en privé goed op elkaar af te kunnen stemmen. 78% geeft aan zich goed te voelen in het eigen team. En maar liefst 90% geeft aan over de nodige digitale vaardigheden te beschikken om van thuis te kunnen werken. De ruime meerderheid van het Vlaams overheidspersoneel geeft met andere woorden aan tevreden te zijn op de werkvloer.

Vlaams Minister Bart Somers: “Ik ben blij om te zien dat het goed gaat met de meerderheid van ons overheidspersoneel. Maar dat is natuurlijk geen reden om op onze lauweren te rusten. Uit recent onderzoek blijkt dat 4 op de 5 mensen kampt met stress op het werk. Voor 2 op de 3 sleept dit al meer dan drie maanden aan. Daar moeten we alert voor zijn. Tijdens de coronacrisis hebben onze personeelsleden een enorm werk geleverd om de dienstverlening voor de burger te blijven garanderen. Mijn bewondering is daardoor enkel toegenomen. Maar nu is het natuurlijk wel zaak om kort op de bal te spelen en erop toe te zien dat zij geen weerbots krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. We moeten nu luisteren om te horen waar wat beter kan.”

Met het oog hierop kwamen de HR Business Partners van de Vlaamse Overheid en Vlaams Minister Bart Somers vandaag samen. Deze groep van HR-verantwoordelijken staat immers het dichtst bij het personeel en weet wat er leeft binnen elk van de entiteiten. Na een presentatie van de meest recente cijfers, kregen zowel minister als HR-verantwoordelijken de kans om elkaar de nodige vragen te stellen.     

Vlaams Minister Bart Somers: “Het aantal burn-outs in onze samenleving stijgt. Dat is een immens grote uitdaging waar alle werkgevers voor staan. Op een moment dat de arbeidsmarkt in lichterlaaie staat, beseft iedereen meer dan ooit dat het cruciaal is om toe te zien op het welzijn van werknemers. Dat geldt zeker voor de Vlaamse Overheid, die enerzijds een voorbeeldrol op te nemen heeft en anderzijds net zoals andere werkgevers talenten wil aantrekken. Wij zijn vandaag al een graag geziene werkgever, maar we moeten de ambitie hebben om nog beter te doen. En gesprekken zoals deze vandaag zijn noodzakelijk om te weten wat er leeft en te leren hoe de Vlaamse overheid nog kan verbeteren als werkgever. Tevreden werknemers binnen de Vlaamse overheid leiden tot beter beleid en een betere dienstverlening voor onze burgers.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.