Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers gaat voor "Gemeenten Zonder Gemeentehuis"

2021/09/07 |

Binnenlands Bestuur

7 september 2021 - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maakt 35 miljoen euro vrij voor “Gemeenten Zonder Gemeentehuis”. Lokale besturen kunnen projecten indienen voor een betere digitale dienstverlening. “We schakelen een versnelling hoger. Het is niet meer van deze tijd dat je voor elk document naar het gemeentehuis moet afzakken als je dat eigenlijk niet wil”, aldus Bart Somers.

Terug

In Nederland en Estland bestaat het al: gemeenten zonder gemeentehuis. Gemeenten waar quasi alle producten en diensten digitaal aan te vragen zijn. Ambtenaren werken er plaatsonafhankelijk en digitaal. Vergaderingen gebeuren online of in dorpshuizen. Vergunningsprocedures gebeuren niet in het gemeentehuis, de ambtenaren gaan er langs bij de ondernemer.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “We zeggen vaak dat we naar het Noorden moeten kijken. Wel, dat geldt ook voor onze digitale dienstverlening. In Nederland staan ze een stuk verder dan ons. De tevredenheid over de dienstverlening steeg er van 7,6 naar 8,1 op 10. In Estland zijn ze nog straffer. Daar gebeurt 99% van de dienstverlening online. Alleen al door de digitale handtekening vaker te gebruiken, bespaart het land elke maand een stapel papier ter hoogte van de Eifeltoren. Elk jaar bespaart het land 844 jaar aan werktijd.”

Bart Somers wil dat ook Vlaanderen een versnelling hoger schakelt op vlak van digitalisering. Dit gaat volgens de minister niet gepaard met een mindere dienstverlening: “Integendeel. De buitenlandse voorbeelden tonen het aan. In Vlaanderen beslist de overheid vandaag voor welke documenten een burger moet komen aanschuiven bij het gemeenteloket. In de toekomst moet dat omgekeerd. De burger beslist zelf voor wat hij naar het gemeentehuis wil komen.”

Tussen september en december komen er in totaal 7 projectoproepen voor lokale besturen die hun digitale dienstverlening willen versterken. Minister Somers maakt er 35 miljoen euro voor vrij. “De burger blijft welkom op het gemeentehuis, maar we gaan meer dan ooit digitaal. Vlaanderen staat momenteel op de 18e plaats van Europa met betrekking tot e-government. Top 5 moet ons doel zijn. Een identiteitskaart of reisdocumenten aanvragen, daar moeten we in de 21ste eeuw toch geen verlof voor nemen en in de file gaan staan?”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.