Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers maakt 75.000 euro vrij voor herdenkings- en ontmoetingsplaatsen

2020/12/22 |

Samenleven

22 december 2020 - Vzw Kunstwerkt ontvangt 75.000 euro ondersteuning van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers. Het initiatief van gezondheidspsychologe Elke Van Hoof wil overal in Vlaanderen ontmoetingsplaatsen inrichten waar mensen kunnen samenkomen om te bezinnen, rouwen of herdenken. “2020 was een zwaar en moeilijk jaar. Iedereen mist het sociaal contact en zelfs begrafenissen moesten gebeuren in zeer beperkte kring. Mensen hebben nood aan bezinningsplaatsen.”

Terug

In 2017 ontwierp kunstenaar Bas Smets reeds de Cirkel als herdenkingsmonument voor de dodelijke slachtoffers bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Het monument is gelegen in het Zoniënwoud en is een grote cirkelvormige bank in blauwe steen met daarrond 32 bomen, één voor elk slachtoffer. Dit herdenkingsmonument inspireerde rouwspecialiste en psychiater Uus Knops en VUB-professor Elke Van Hoof om in meerdere gemeenten zulke O-numenten te maken. De O verwijst naar de cirkelvorm van het monument. Het is niet alleen een plaats om te rouwen, maar ook een plaats van hoop en inspiratie. Daar is nood aan tijdens deze coronacrisis.

Elke Van Hoof: “Een cirkel is het symbool van leven en hoop, van kijken naar morgen en de toekomst. We willen deze cirkels op zoveel mogelijk verschillende plaatsen krijgen. Ze herinneren aan de kracht van de groep en hoe we samen sterk zijn. Het wordt een plek waar we kunnen herbronnen en herdenken; van rouwen en jezelf heruitvinden op je eigen tempo.”

Minister van Samenleven Somers ondersteunt het initiatief van vzw Kunstwerkt met 75.000 euro. “De coronacrisis heeft een enorme impact op onze samenleving. Niet enkel economisch, maar ook maatschappelijk. Veel mensen hebben het moeilijk en voelen zich mentaal niet goed in hun vel. Mensen die afscheid moest nemen van vrienden en familie hebben zelfs geen waardige begrafenis kunnen organiseren. Met het initiatief willen we overal in Vlaanderen bezinningsplaatsen creëren. Plaatsen waar mensen in de toekomst samen kunnen rouwen, herdenken en anderen ontmoeten als ze daar nood aan hebben”, aldus Bart Somers.

Elke Van Hoof: “Het belang van rouw en rituelen werd al vroeg aangekaart in de werkgroep “mental health & covid-19” van de Hoge Gezondheidsraad. Families die een dierbare hebben verloren moeten weten dat we ze in ons hart dragen. Dat ze niet alleen staan.”

Op 13 maart wordt een eerste nieuwe cirkel ingehuldigd exact één jaar na de eerste lockdown in ons land. De precieze locaties moeten nog worden vastgelegd door VZW Kunstwerkt. “Lokale besturen kunnen samen met hun inwoners mee nadenken over de beste locatie voor zo’n herdenkingsplaats”, vindt Bart Somers.

Elke Van Hoof: “Wij komen het best tot ons recht wanneer we ergens toe behoren, dankzij ons sociaal contact. Contact met onze families, maar evengoed toevallige ontmoetingen zorgen ervoor dat we ons verbinden met een groep; dat we ons thuis en veilig voelen en dat we ons kunnen motiveren tot buitengewone inspanningen voor diezelfde groep. En dat staat al maanden onder druk. De pijn van het gemis kunnen we via deze cirkel samen dragen.  Ik hoop dat we hiermee een hart onder de riem steken van al wie afscheid heeft moeten nemen.  We zijn rouwen wat verleerd maar laat ons daar met deze cirkels weer werk van maken…”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.