Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers ondersteunt alternatieve Belgian Pride met 25.000 euro

2021/05/17 |

Samenleven

17 mei 2021 - De Belgian Pride zal er dit jaar anders uitzien. Ook dit evenement kan door de coronacrisis niet fysiek doorgaan. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers maakt daarom 25.000 euro vrij voor alternatieve acties van de organisatie. “Er kan dit jaar geen grote bijeenkomst worden georganiseerd, maar we laten dit belangrijke evenement niet ongemerkt voorbijgaan. De Belgian Pride gaat over vrijheid. De vrijheid om jezelf te zijn.”

Terug

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd vragen organisaties op die dag aandacht voor homofobie en transfobie met allerlei acties. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “We hebben al stappen vooruit gezet, maar dagen als vandaag blijven noodzakelijk. 9 op 10 holebi’s kregen al eens te maken met fysiek of verbaal geweld. Twee op drie durft niet hand in hand te lopen op straat. 80% van de transgenderpersonen heeft al eens gedacht aan zelfdoding. Een dag als vandaag zorgt voor draagvlak en maakt zaken bespreekbaar.”

De Belgian Pride wordt traditioneel georganiseerd in dezelfde week als IDAHOT. Normaal gezien is er dan de grote parade in Brussel, maar net zoals vorig jaar heeft de coronacrisis daar anders over beslist. “Maar dat wil niet zeggen dat we deze dag ongemerkt laten voorbijgaan”, klinkt het bij Bart Somers, “De organisatie zorgt zaterdag 22 mei voor een groot digitaal evenement met muziek, dj-sets, interviews en getuigenissen. Mensen worden aangemoedigd om de regenboogvlag met krijt op hun stoep te tekenen. Misschien bereikt de Belgian Pride dit jaar nóg meer mensen dan anders.”

De minister ondersteunt de alternatieve acties met 25.000 euro, maar maakt ook werk van een structureler beleid. “We zien vandaag veel vlaggen en zebrapaden in regenboogkleuren. Ook veel lokale besturen brengen het thema onder de aandacht en dat is goed. Het zorgt voor draagvlak en steun. Maar dat op zich is niet voldoende. We hebben een klankbordgroep opgericht met middenveldorganisaties zoals Cavaria en Wel Jong Niet Hetero om het beleid mee vorm te geven. Samen met hen werken we aan meer toegankelijke meldpunten en Safe Spaces waar slachtoffers beter ondersteund worden. Daarnaast is het aanpakken van homofobie een onderdeel geworden van het Vlaams actieplan tegen extremisme.”


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.