Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers op werkbezoek in Amsterdam: “hier werken ze aan de stad van de toekomst”

2022/05/09 |

Binnenlands Bestuur

9 mei 2022 - In haar regeerakkoord gaf de Vlaamse regering aan haar blik op het Noorden te zullen richten. Daarom brengt Vlaams Viceminister-president Bart Somers met een delegatie van burgemeesters en experts mobiliteit en digitalisering een werkbezoek aan Amsterdam. Een dag vol inspiratie op het vlak van digitalisering, (deel)mobiliteit en stadsvernieuwing.

Terug

In 2016 werd Amsterdam verkozen tot Europese innovatiehoofdstad. Een jaar later ontving de stad de World Smart City Award. De place te be met andere woorden voor elke bestuurder die inspiratie wil op doen op het vlak van digitalisering, (deel)mobiliteit en stadsvernieuwing. Daarom trok Vlaams Minister Bart Somers naar de Nederlandse hoofdstad in het bijzijn van burgemeesters Matthias De Clercq (Gent), Sophie De Wit (Aartselaar) en Kris Delercq (Roeselare) en experts als Pieter Ballon (digitalisering en stadsvernieuwing) en Jeffrey Matthijs (deelmobiliteit).

De eerste halte is de Johan Cruijf Arena. Een testomgeving op het vlak van nieuwe technologieën - denk maar aan 5G of crowd control – met de ambitie om koploper te zijn op het vlak van duurzaamheid en energietransitie. Vervolgens ging het naar het World Trade Centrum, het commercieel hart van Amsterdam. De delegatie maakte er kennis met een reeks nieuwe technologieën en interessante praktijken.

Zo is er het stadsvernieuwingsproject de Zuid-As. Het nieuwe, internationale kennis- en zakencentrum van Amsterdam, maar ook een plek om te wonen, winkelen en ontspannen. Een voorbeeld van hoe je vorm geeft aan stad van de toekomst op vlak van leefbaarheid, groen en mobiliteit. Want ook op het vlak van deelmobiliteit loopt Amsterdam voorop. Applicaties en smart Mobility Hubs - plekken waar trein, fiets, auto, tram, taxi en bus samenkomen - helpen Amsterdammers vlot van het ene vervoersmiddel op het andere overstappen. En om het gebruik van elektrische wagens aan te moedigen, heeft de stad de ambitie om van 5.000 laadpalen naar maar liefst 80.000 laadpalen te gaan tegen het einde van het decennium.  

Het bezoek werd afgerond met een ontmoeting met burgemeester Femke Halsema om de inzichten van de dag de bespreken.

Vlaams Minister Bart Somers: ‘Met de Vlaamse regering hebben we het er vaak over dat we meer naar het Noorden moeten kijken. Met dit plaatsbezoek aan Amsterdam brengen we dat voornemen in de praktijk. We hebben ontdekt hoe zij de zaken aanpakken op het vlak van digitalisering, mobiliteit en stadsvernieuwing. Hier werken ze aan de stad van de toekomst. Inspiratie die ik zeker en vast zal meenemen in mijn eigen beleidsdomeinen. Maar omgekeerd was er ook veel interesse in wat wij allemaal in Vlaanderen doen, zoals ons Lokaal Energie en Klimaatpact of het project “Gemeenten zonder Gemeentehuis”. Dat zorgt voor interessante kruisbestuiving. Zo is Nederland een voorbeeld met haar meer dan 100.000 deelwagens. Maar in Vlaanderen hebben we wel een veel groter aandeel elektrische deelwagens. We hebben met andere woorden veel van mekaar geleerd. Nu naar huis om dit in de praktijk om te zetten waar mogelijk.’

 


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.