Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers plant vergadering met gemeenten waar Diyanet-moskeeën zijn

2022/06/21 |

Samenleven

21 juni 2022 - Diyanet-moskeeën die ook in de toekomst hun erkenning willen behouden, moeten hun band met de Turkse overheid doorknippen. Dat is één van de voorwaarden in het nieuwe erkenningsdecreet. Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers gaf zijn informatie- en screeningsdienst alvast de prioritaire opdracht om hierop te controleren. Daarnaast zal hij ook samenzitten met de burgemeesters met een Diyanet-moskee op hun grondgebied. Dat laatste zei hij vandaag tijdens de commissie Binnenlands Bestuur.

Terug

Vlaanderen telt vandaag 12 erkende Diyanet-moskeeën. Daarnaast komen er nog eens 23 in aanmerking voor een versnelde erkenningsprocedure. Het grote struikelblok bij deze moskeeën is dat zij vaak nauwe banden hebben met de Turkse overheid. Zo is Diyanet, het Turks ministerie voor geloofszaken, vaak eigenaar van de Vlaamse moskeeën en zijn de imams die er prediken staatsimams die vanuit Turkije uitgestuurd zijn.

Dat het Vlaams Minister Bart Somers menens is, bewees hij vorige week nog. Zo gaf hij zijn informatie- en screeningsdienst de opdracht om de 12 erkende Diyanet-moskeeën en de 23 moskeeën die in aanmerking komen voor een erkenning, prioritair te screenen op en informeren over het verbod op buitenlandse inmenging.

Vandaag maakte hij tijdens de commissie Binnenlands Bestuur daarenboven ook nog bekend dat hij zal samenzitten met alle burgemeesters die een Diyanet-moskee op hun grondgebied hebben.

Vlaams Minister Somers: “Vorige maand bracht ik 20 lokale besturen al voor een eerste keer samen met De Staatsveiligheid en het OCAD om ze te briefen over de werking van Diyanet. Zo weten we bijvoorbeeld dat Diyanet bewust segregatie aanwakkert in lokale geloofsgemeenschappen. Denk bijvoorbeeld maar hoe vlak na de vermeende coup in Turkije, vanuit Ankarra via de moskeeën verbonden aan Diyanet, de vraag verspreid werd om mensen te verklikken omdat ze Gülenisten zouden zijn. Daarom wil ik samenzitten met de burgemeesters. Zij zijn namelijk het best in staat om zulke segregatie aan te pakken. Om lokale geloofsgemeenschappen los te wrikken van buitenlandse invloed. Om ze lokaal in de samenleving te verankeren. Ik wil de lokale besturen en de lokale geloofsgemeenschappen daarbij  ondersteunen. Zo kan een burgemeester bijvoorbeeld de lokale geloofsgemeenschap helpen met het opstellen van een verzoekschrift om de eigendom van de moskee terug aan hen over te dragen.”

 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.