Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers vernieuwt het Wij-Zij-Netwerk om extremisme te voorkomen

2021/03/22 |

Samenleven

22 maart 2021 - Vandaag stelde Vlaams minister van Samenleven Bart Somers het vernieuwde Wij-Zij-Netwerk voor op een persmoment in de Mechelse Dossin Kazerne. “Het netwerk brengt verschillende partners samen, bundelt expertise, en doet concrete beleidsaanbevelingen om gewelddadige radicalisering en extremisme te voorkomen.”

Terug

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de aanslagen in Zaventem en Maalbeek plaatsvonden. In totaal verloren 32 slachtoffers het leven en honderden mensen raakten gewond. “De dag staat in ons geheugen gegrift. Iedereen weet nog waar hij of zij toen was. Op 22 maart 2016 zagen we tot wat extremisme en radicalisering kunnen leiden”, aldus Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

Naar aanleiding van de herdenking organiseerde de minister een persmoment in de Mechelse Dossin Kazerne. Hij kondigde er aan om het bestaande Wij-Zij-Netwerk te vernieuwen, dat een duurzaam antwoord wil bieden op polarisering, radicalisering en extremisme. De minister maakt er in de eerste fase bijna 210.000 euro voor vrij. Bart Somers: “Het netwerk brengt verschillende partners samen om onderzoek te doen naar radicalisering en expertise te bundelen en verspreiden, maar belangrijk is dat het niet bij theorie blijft. Het netwerk doet concrete beleidsaanbevelingen en organiseert workshops, opleidingen en vormingen voor politie, onderwijs, de overheid en het maatschappelijk middenveld.”

Het Wij-Zij-Netwerk vertrekt vanuit het onderzoek en verzamelt verschillende academische partners, maar is gericht op de praktijk. Zo wil het Netwerk onder meer bijdragen tot een verbeterde werking van de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC’s).

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Enerzijds heeft het Wij-Zij-Netwerk een preventieve rol. Hoe voorkomen we extremisme? Hoe gaan we om met toenemende radicalisering in het klaslokaal? Hoe kan een straathoekwerker sneller signalen van radicalisme detecteren en wat moet hij dan doen? Anderzijds is er ook een curatieve rol. Denk aan het volgen van een verplichte cursus of opleiding na een incident of bij escalerende probleemsituaties.”

Actieve leden van het Wij-Zij-Netwerk:Vlaams Vredesinstituut, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Hannah Arendt Instituut, Agentschap Integratie en Inburgering, Stad Mechelen, Democratische Dialoog, Universiteit Gent, GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen;Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie, Fonds Aurore Ruyffelaere, De geïntegreerde politie (de Federale en de Lokale Politie), Kazerne Dossin.


Bart Somers
Burgemeester stad Mechelen

E-mail
info@openvldmechelen.be
 
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.