Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers werkt verder aan flexibelere verloning voor Vlaamse ambtenaren

2020/12/11 |

Binnenlands Bestuur

11 december 2020 - Vlaamse personeelsleden zullen in de toekomst kunnen kiezen voor een fietsleasecontract als onderdeel van hun loon. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Een modern HR-beleid geeft mensen meer vrijheid om te kiezen hoe ze verloond worden. Meer mensen op de fiets is daarbovenop goed voor het klimaat.”

Terug

De Vlaamse overheid kan haar personeel al een tijdje een fietsvergoeding aanbieden, maar nu wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers nog een stapje verder gaan: “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen verkiezen om met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto. De verkoop van elektrische fietsen en speedelecs is de lucht in gesloten. We willen dit verder stimuleren en maken het mogelijk dat personeelsleden hun verlofdagen of een deel van hun eindejaarspremies kunnen inruilen voor een fietsleasecontract.”

De Vlaamse regering besliste een tijdje geleden al om dit net zoals in de privésector mogelijk te maken voor lokale en provinciale personeelsleden. In de toekomst zullen ook de personeelsleden van de Vlaamse overheid  gebruik kunnen maken van dit systeem, als het van minister Somers afhangt.

Vrijwillige keuze

Vlaamse personeelsleden zijn volledig vrij om voor fietsleasing te kiezen of niet. Belangrijk is wel dat de fiets minstens gedeeltelijk wordt ingezet voor woon-werkverkeer. Het fietsleasingcontract slaat zowel op de huur van de fiets, als het onderhoud en de stallingskosten. Het personeelslid betaalt verder geen belastingen of sociale zekerheid voor het privégebruik van de fiets. 

Bart Somers: “We willen een moderne en aantrekkelijke werkgever en geven onze werknemers meer vrijheid om te kiezen hoe ze verloond willen worden. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hierop zullen ingaan. De fiets is een ideaal vervoersmiddel en goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Als overheid moeten we dit niet verplichten, maar wel faciliteren en stimuleren. Meer mensen op de fiets, dat betekent minder files, minder luchtvervuiling en meer vrijheid.”

Minister Somers start nu overleg met de vakorganisaties.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.