Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil beloning Olympische en Paralympische atleten gelijkschakelen

2021/09/02 |

Samenleven

2 september 2021 - Uit cijfers van Sporza blijkt dat het prijzengeld van onze Paralympische atleten een stuk lager ligt dan het prijzengeld van onze Olympische atleten. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers gaat in gesprek met het BOIC en Paralympisch Comité om de beloning gelijk te schakelen: “Onze paralympiërs verdienen evident evenveel respect en waardering als onze olympische atleten. Het is dan ook normaal dat het prijzengeld even hoog ligt.”

Terug

De Belgische atleten doen het uitstekend op de Paralympische Spelen. Ons land behaalde al 12 medailles: drie maal goud, twee maal zilver en zeven maal brons. Het prijzengeld dat deze atleten hiervoor zullen ontvangen ligt wel een stuk lager dan het prijzengeld van hun collega-atleten op de Olympische Spelen.

Een winnaar van een gouden medaille ontvangt een premie van 50.000 euro. Een zilveren medaille levert 30.000 euro op en een bronzen medaille 20.000 euro. Bij de Paralympische Spelen gaat het respectievelijk om 15.000 euro, 10.000 euro en 7.500 euro.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers: “Er is geen reden waarom een zilveren medaille op de Paralympische Spelen maar liefst drie keer minder waard is dan een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Net zoals er geen reden is waarom de plaatsen 4 tot en met 8 op de Olympische Spelen wel beloond worden door de overheid en diezelfde ereplaatsen op de Paralympische Spelen niet. Onze Paralympiërs verdienen evident evenveel respect en waardering als onze Olympische atleten.”

Minister Somers gaat het gesprek aan met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en het Paralympisch Comité om de beloning van de atleten gelijk te schakelen. “In landen zoals Amerika, Duitsland en Frankrijk ligt het prijzengeld even hoog. Dat moeten we hier ook doen. Ik ga het gesprek aan met het BOIC en Paralympisch Comité, en bekijk ook wat mogelijk is vanuit mijn Vlaamse bevoegdheid Gelijke Kansen. Dat is niet alleen de logica zelve, het is ook symbolisch en maatschappelijk belangrijk. Mensen met een beperking zijn geen tweederangsburgers, maar verdienen gelijke kansen en een eerlijke beloning.”


Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.