Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil beroep doen op Vlaamse ambtenaren om boostercampagne te versnellen

2021/12/19 |

Binnenlands Bestuur

19 december 2021 - Op advies van de Hoge Gezondheidsraad werd het tijdsinterval voor een boosterprik van de Pfizer- en Moderna vaccins ingekort van zes naar vier maanden. Dat laat toe om de boostercampagne te versnellen. Het wordt een uitdaging om genoeg vrijwilligers en personeel te vinden. Vlaams minister Bart Somers wil daarvoor beroep doen op de Vlaamse ambtenaren. “Mits toestemming van de leidinggevende kan een ambtenaar een dienstvrijstelling krijgen om tijdens de diensturen te gaan helpen in de brede zorgsector. We gaan deze mensen maximaal toeleiden naar de vaccinatiecentra. We moeten alles doen om zo snel mogelijk te gaan met de boostercampagne. Ook tussen Kerst en Nieuwjaar”, klinkt het bij de minister.

Terug

De boostercampagne loopt vlot. Ondertussen kregen al meer dan 2 miljoen Vlamingen een derde prik. Bij de eerste vaccinatiecampagne zat de bottleneck vooral centraal, bij de levering van de vaccins. Vandaag zijn de vaccins er, maar wordt het een uitdaging om genoeg medisch personeel en vrijwilligers te vinden. Zeker nu op advies van de Hoge Gezondheidsraad beslist werd om het tijdsinterval van de Pfizer- en Moderna vaccins in te korten naar 4 maanden.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Een kortere tijdsinterval betekent dat we mensen sneller een derde prik kunnen geven. Goed nieuws, want zo kunnen we de druk op ons zorgsysteem verder ontlasten. In januari willen we tot 800.000 boosterprikken per week zetten. Maar dat zorgt natuurlijk ook voor extra uitdagingen. Vaccinatiecentra kunnen opschalen, maar dan moeten we genoeg medisch personeel en vrijwilligers vinden. Vrijwilligers kunnen zich registreren op vrijwilligerswerk.be”

Ambtenaren inzetten

Om zoveel mogelijk vrijwilligers te vinden, wil de minister beroep doen op de Vlaamse ambtenaren. Vlaams minister Bart Somers: “Medewerkers van de Vlaamse overheid die tijdens deze coronacrisis minder opdrachten hebben, kunnen mits toestemming van hun leidinggevende een dienstvrijstelling krijgen om tijdens de diensturen vrijwilligerswerk te doen in de brede zorgsector. We gaan deze mensen de komende weken en maanden maximaal toeleiden naar de vaccinatiecentra.”

De minister roept de Vlaamse ambtenaren op om zich waar het kan ook tussen Kerst en Nieuw te engageren als vrijwilliger. “De afgelopen twee jaar hebben we getoond hoeveel engagement en solidariteit er in Vlaanderen bestaat. Duizenden vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Dit willen we volhouden. Het is onze ambitie om ook tijdens de kerstvakantie volop te vaccineren. Ik hoop dat veel ambtenaren en andere burgers ook hieraan willen meewerken”, aldus Bart Somers.

 

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.