Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil gemeenteraadsleden beter ondersteunen en statuut versterken

2021/10/19 |

Binnenlands Bestuur

19 oktober 2021 - Er komt een parlementaire werkgroep die zich moet buigen over het statuut van gemeenteraadsleden. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vandaag aangekondigd in de commissie. “Sinds de verkiezingen van 2018 hebben 265 lokale mandatarissen ontslag genomen. De redenen lopen uiteen, maar het is duidelijk dat het statuut van gemeenteraadsleden en de werking van de lokale democratie versterkt moeten worden.”

Terug

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Kurt De Loor opvroeg zou blijken dat deze legislatuur al 680 lokale verkozen hun functie als gemeenteraadslid vroegtijdig hebben stopgezet. Vanmiddag werd echter duidelijk dat er een dubbeltelling was gebeurd door de administratie van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Gemeenteraadsleden die gemeenteraadsvoorzitter werden, alsook tijdelijke vervangingen omwille van ziekte of zwangerschap waren verkeerdelijk meegeteld in de cijfers. Het gaat niet om 680, maar om 265 gemeenteraadsleden.

Maar ook 265 is geen laag aantal”, klinkt het bij Vlaams minister Somers, “de redenen voor ontslag verschillen van individu tot individu. Denk aan mensen die verhuizen, gezinsuitbreiding, professionele omstandigheden of simpelweg andere verwachtingen. Maar dat neemt niet weg dat we het statuut en de werking van de gemeenteraadsleden aantrekkelijker kunnen maken.”

Minister Somers start een informele parlementaire werkgroep die zich hierover moet buigen. Volgens hem heeft het onder meer te maken met impact. “Het belang van de lokale gemeenteraad is de afgelopen jaren achteruitgegaan terwijl het juist het belangrijkste bestuursniveau is. Het is het hart van onze democratie. Het is daar waar de belangrijke debatten zouden moeten plaatsvinden en de grote keuzes moeten gemaakt worden.”

Gemeenteraadsleden zijn vaak zeer geëngageerde mensen. Voor het geld moet je het op gemeentelijk niveau niet doen. “Maar kan een individueel gemeenteraadslid wel voldoende wegen op het beleid?”, aldus Bart Somers, “Ik denk bijvoorbeeld ook aan de begrotingsdocumenten die steeds onleesbaarder zijn geworden. Vroeger kon je hiermee aan de slag om de bevoegde schepenen het vuur aan de schenen te leggen, vandaag kan men door de bomen het bos niet meer zien. Dit moeten we aanpakken.”

Decreet lokale democratie 

Eerder dit jaar werd het decreet lokale democratie goedgekeurd. Daar zitten al verschillende zaken in die de lokale gemeenteraad moeten versterken. Denk aan de constructieve motie van wantrouwen die gemeenteraadsleden de mogelijkheid geeft om een schepen of zelfs burgemeester te vervangen met een nieuwe meerderheid. Het decreet regelt ook de afschaffing van de lijststem, wat een groot gevolg zal hebben in 2024.

Bart Somers: “Na de verkiezingen van 2018 waren er 1387 eerste opvolgers. 905 daarvan zouden niet op die eerste plaats staan zonder de invloed van de lijststem. Dat is 65%. Een belangrijk gegeven nu blijkt dat een significant aantal gemeenteraadsleden zich na verloop van tijd laat opvolgen. In de toekomst wordt de invloed van de lijststem afgeschaft. Je plaats op de lijst zal niet langer bepalen of je in de gemeenteraad geraakt. Minder macht voor de partijen, meer voor de kiezer en de lokale kandidaten.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.