Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers wil kinderen uit Oekraïne een vakantie geven in Vlaamse steden en gemeenten

2022/06/14 |

Samenleven

14 juni 2022 - Meer dan drie maanden sleept de oorlog in Oekraïne intussen aan. Drie maanden waarin miljoenen kinderen in Oekraïne elke dag opnieuw geconfronteerd met oorlog. Vlaams Minister Bart Somers wil sommigen van hen daarom de kans geven om tijdens de zomermaanden op vakantie te komen naar ons land. “Gedurende een maand even niet aan de oorlog denken. Even gewoon ravotten, spelen en uitrusten. Even gewoon terug een kind kunnen zijn. Een inspanning die voor deze kinderen en jongeren, maar ook voor hun ouders een wereld van verschil kan betekenen.”

Terug

Vandaag stond er in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams parlement een gedachtewisseling gepland over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers deed er een opvallende uitspraak. Hij wil samen met de VVSG bekijken hoe lokale besturen Oekraïense kinderen de kans kunnen bieden om naar ons land op vakantie te komen.

Vlaams minister Bart Somers: “Het zijn de burgemeester van Kiev, Vitaliu Klitschko en de president van het Europees Comité van de Regio’s, Apostolos Tzizikostas die de oproep lanceren. Steden en gemeenten over heel Europa kunnen zich aanmelden om een aantal kinderen voor enkele weken op te vangen in een zomerkamp. Enkele weken tijd om te ontsnappen aan het oorlogsgeweld en terug even kind te zijn. In het verleden werd dit ook al georganiseerd voor kinderen uit Tsjernobyl na de kernramp. Dit mooie initiatief moeten we voluit steunen.”

De vereniging van Oekraïense steden en gemeenten heeft al een lijst opgesteld van meer dan 1.000 kinderen die voor enkele weken naar Europa willen komen. Het gaat om kinderen en jongeren tussen de 6 en de 17 jaar oud. Per tien jongeren, is er één volwassen Oekraïense begeleider. Geïnteresseerde lokale besturen zouden gedurende 4 tot 5 weken groepsopvang moeten voorzien. Dat betekent onderdak, drie maaltijden per dag, psychologische ondersteuning en de nodige recreatieve activiteiten.

Vlaams minister Somers: “Uiteraard is dit geen vrijblijvend engagement, het gaat om kinderen die goed moeten worden opgevangen. Maar er is wel een groot verschil met de duurzamere opvang die we momenteel vanuit Vlaanderen en de lokale besturen organiseren voor de volwassen oorlogsvluchtelingen. Deze oproep gaat over het organiseren van een kortstondig zomerkamp van enkele weken. Vergelijkbaar met een chirokamp, weliswaar met Oekraïense en psychologische begeleiders aanwezig. Een inspanning die de moraal van de kinderen en hun ouders een serieuze boost kan geven. In tijden van oorlog betekent dat niet minder dan een wereld van verschil.”

De minister zal de oproep van de Vereniging van de Oekraïense Steden en het Europees Comité van de regio’s met alle praktische informatie en contactgegevens verspreiden naar de Vlaamse lokale besturen.

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.