Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers zet in op slimme steden en Citizen Science

2021/05/11 |

Binnenlands Bestuur

11 mei 2021 - Burgers betrekken om data te verzamelen en het beleid vorm te geven. In het Engels: citizen science. Vlaams minister Bart Somers heeft een draaiboek klaar voor steden en gemeenten die hiermee aan de slag willen gaan. Dat antwoordde hij vanmiddag in de commissie Binnenlands Bestuur op een vraag van CD&V-parlementslid Brecht Warnez.

Terug

Het Curieuzeneuzenonderzoek is het bekendste voorbeeld van citizen science. In 2016 lanceerde Ringland Academie in samenwerking met de VUB en Universiteit Antwerpen een onderzoek om de luchtverontreiniging op en rond de Antwerpse ring te meten via stikstofmetertjes aan de huisgevels van de buurtbewoners. Twee jaar later breidde de krant De Standaard het Curieuzeneuzenonderzoek uit naar heel Vlaanderen.

“Maar liefst 20.000 Vlamingen werkten mee aan dit onderzoek. Het leverde een schat aan data en informatie op waar het beleid mee aan de slag kon. Het is een goed voorbeeld van wat citizen science wil doen: burgers betrekken om data te verzamelen en het beleid vorm te geven”, aldus Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Het Curieuzeneuzenonderzoek is niet het enige succesvolle voorbeeld van citizen science. In Leuven plaatste men weerstations in openbare ruimten en privétuinen om het stedelijk hitte-eilandeffect te bestuderen. In Roeselare loopt dan weer een onderzoek met een fijnmazig netwerk van digitale pluviometers om tot een efficiënt beleid rond waterbeheersing te komen. Ook Route2schoolis een mooi voorbeeld. Dat onderzoek deed beroep op Mechelse scholen en leerlingen om de verkeersveiligheid van de schoolroutes in kaart te brengen.

Bart Somers: “Meten is weten en lokale besturen beseffen dat. Meer en meer zien we dat burgers betrokken worden om data te verzamelen. En wie staat er dichter bij onze burgers dan de lokale besturen? Grotere steden nemen hier nu al het voortouw in, maar ook kleinere gemeenten willen hiermee aan de slag. Op een eerste webinar voor lokale besturen waren maar liefst 115 vertegenwoordigers aanwezig. We voelen een groeiende belangstelling bij de Vlaamse steden en gemeenten om het beleid te stofferen met harde data en cijfers.”

De minister heeft ook een draaiboek klaar met praktische tips en goede voorbeelden. “We moeten niet telkens het warm water uitvinden, maar succesvolle projecten verder uitrollen. Zo stapten de gemeenten Zoersel en Kampenhout ondertussen mee in het project Route2school. Ik ben ervan overtuigd dat het inzetten op citizen science zal leiden tot een beter beleid voor onze burgers en we gaan dit in de toekomst verder stimuleren”, besluit Bart Somers.

Het webinar en draaiboek vindt u hier terug.

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.