Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers zit morgen samen met Pro League: “Racistische supporters moéten sanctie krijgen”

2021/12/20 |

Samenleven

20 december 2021 - Vlaams minister van Samenleven Bart Somers zit morgen samen met de Pro League in verband met de racistische uitlatingen van sommige supporters tijdens de voetbalwedstrijd Club Brugge – Anderlecht. “Racistische supporters zouden onmiddellijk een stadionverbod moeten krijgen en een vormingstraject moeten volgen binnen Dossin Kazerne. Daarvoor financieren we al langer een project, maar de doorstroom vanuit de voetbalclubs loopt te moeizaam. De Pro League en de voetbalclubs moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en duidelijk maken dat zo’n gedrag onaanvaardbaar is”, aldus Bart Somers.

Terug

De wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht werd gisteren ontsierd door racistische opmerkingen van enkele Brugge-supporters richting de staf van Anderlecht. Trainer Vincent Kompany werd onder meer uitgescholden voor “bruine aap”.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Dit gebeurt nog al te vaak. Op straat, in cafés, maar zeker ook in de voetbalwereld. Kompany zegt terecht dat hij gedegouteerd is, maar we zouden allemaal gedegouteerd moeten zijn. Dergelijke racistische praat druist in tegen alles waar we als samenleving voor staan. Dit mogen we nooit aanvaarden. Begrip en mondelinge veroordelingen volstaan niet, al deze supporters moeten een stadionverbod krijgen.”

Voetbalclubs moeten vaker doorsturen

De minister financiert daarom al langer een gezamenlijk project van de Pro League en het Holocaust- en Mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin dat racisme binnen het Belgische voetbal moet aanpakken. Op woensdag 13 oktober werd het project officieel afgetrapt. Naast een stadionverbod, kunnen supporters die inbreuken plegen op bepalingen rond racisme en discriminatie worden doorverwezen naar een specifiek vormingstraject bij Kazerne Dossin.

Bart Somers: “Een belangrijke opdracht voor Kazerne Dossin en de voetbalwereld. Het is een project dat niet enkel sanctionerend werkt, maar ook remediërend. Het brengt daders en slachtoffers van racisme samen en zet in op schuldinzicht. Op deze manier wordt het probleem structureel aangepakt en krijgen we racisme voor eens en altijd uit onze voetbalstadia. Maar het project kan enkel slagen als de voetbalclubs en de Pro League hun verantwoordelijkheid opnemen. De doorstroom vanuit de voetbalclubs loopt nog te moeizaam. Morgen zit ik alvast samen met de Pro League om te weten hoe dat komt en hoe we dat kunnen verbeteren. Ook Club Brugge, zal bij dat overleg aanwezig zijn. Dit met z’n allen mondeling veroordelen is niet voldoende, we moeten actie ondernemen. We willen dit project breed uitrollen en voetbalclubs moeten daar actiever aan meewerken.”


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.