Nieuws

Zoeken op categorie

België beschermt mensenrechten onvoldoende, Vlaams mensenrechteninstituut kan oplossing zijn

2022/06/02 |

Samenleven

2 juni 2022 - België scoort niet te best op het vlak van het naleven van de mensenrechten. Ons land staat pas op de 11de plaats binnen de raad van Europa, zo blijkt uit de doctoraatsstudie van Sarah Lambrecht, referendaris bij het grondwettelijk hof. Voor Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers bewijst het enkel nog meer de noodzaak aan een ambitieus Vlaams Mensenrechteninstituut. “Nederland scoort vele malen beter dan ons land wanneer het gaat over het naleven van de mensenrechten. Het toont aan dat onze keuze om daar de mosterd te halen voor het Vlaams mensenrechteninstituut de juiste is.”

Terug

In maar liefst 71% van de rechtszaken die naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gaan, loopt ons land tegen een veroordeling aan. Het merendeel van die veroordelingen spelen zich af op het federale niveau en hebben vooral te maken met justitie, maar het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut kan wel een deel van de oplossing zijn.

Vlaams Minister Bart Somers: ‘Alle landen ten Noorden van ons doen het beter op het vlak van mensenrechten. Keer op keer tikt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ons op de vingers, maar we doen er te weinig mee. Het resultaat is dat ons land pas op de 11e plaats strandt van de 47 landen van de Raad van Europa. Alle landen ten noorden van ons doen het beter. Net zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maar bijvoorbeeld ook Spanje.  Dat moet veel en veel beter kunnen. Het Vlaams Mensenrechteninstituut wordt het “amicus curiae” van het Europees Mensenrechtenhof. Dat wil zeggen dat het voor alle rechtszaken die vanuit Vlaanderen naar het Mensenrechtenhof vertrekken, adviezen gaat kunnen gaan verlenen. Op die manier installeren we een mensenrechtinstituut dat zelf onderzoek levert en ons voortdurend achter de veren gaat zitten om beter te doen.’

Het Vlaams mensenrechteninstituut zal voor nog enkele primeurs zorgen. Het is voor het eerst dat er een onafhankelijk instituut komt dat toeziet op de bescherming van álle mensenrechten binnen de Vlaamse bevoegdheden. Het gaat over alle mensenrechtenschendingen, en dus niet enkel over discriminatie zoals vandaag het geval is. Geen enkel instituut heeft zo’n breed mandaat.

Naast bemiddeling en verzoening wil het Vlaams Mensenrechteninstituut met een onafhankelijke en neutrale geschillenkamer zorgen voor minder discriminatie. “Als je de plaats van Nederland op de ranking vergelijkt met die van ons, dan zie je dat we niet voor niets de mosterd uit Nederland halen. Het Nederlandse College van de Mensenrechten, vergelijkbaar met de onafhankelijke geschillenkamer die we gaan oprichten, doet op één jaar tijd een uitspraak in meer dan 120 zaken. 80% van die uitspraken wordt spontaan gevolgd. Dat is de manier waarop je het naleven van mensenrechten afdwingt. Dat is de ambitie en de daadkracht die we nodig hebben. Een mensenrechteninstituut waarvan burgers ook echt het gevoel hebben dat het opkomt voor hun rechten. Zo een mensenrechteninstituut creëert automatisch de autoriteit die nodig is zodat de uitspraken ook effectief nageleefd worden.”

Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.