Nieuws

Zoeken op categorie

Burgemeester neemt opnieuw auto in beslag na onverantwoord rijgedrag chauffeur

2024/01/23 |

Mechelen

23/01/2024 - 22ste inbeslagname patservoertuig

Terug

In de loop van vorig jaar ontving politie regelmatig meldingen van onverantwoord rijgedrag door de chauffeur van een witte personenwagen (Audi). De meldingen kwamen uit verschillende woonwijken in Mechelen. De bestuurder werd ook geregeld geverbaliseerd. Na de zoveelste overtreding heeft burgemeester Somers het voertuig maandagnamiddag in beslag genomen. 
 

In 2018 lanceerde politiezone Mechelen-Willebroek het patserproject met de eerste bestuurlijke inbeslagname van een voertuig. Wanneer hardleerse chauffeurs na een waarschuwing hun onverantwoorde rijstijl niet bijsturen, neemt de burgemeester het voertuig in beslag. Jaarlijks wordt zo een vijftal voertuigen in beslag genomen in Mechelen. “Het is een manier om onze wegen veilig te houden. Sommige chauffeurs gebruiken hun auto als moordwapen. Dat is totaal onverantwoord en asociaal. Ze brengen daarmee zichzelf en anderen in gevaar”, motiveert burgemeester Somers zijn beslissing.
 
In augustus van vorig jaar kreeg de bestuurder al een formele waarschuwing, zoals de procedure voorschrijft, maar eind 2023 en begin dit jaar kreeg de politie opnieuw meldingen van onverantwoord rijden en werd het voertuig geregeld in overtreding genomen. “Uit het dossier blijkt dat er in november een melding kwam van een fietser die in een bakfiets een 4-jarig kind vervoerde en maar op het nippertje wist uit te wijken om een frontale aanrijding te voorkomen”, aldus nog Somers. 
 
Onder invloed
 
Maandagnamiddag 22 januari stellen verkeersinspecteurs vast dat het betrokken voertuig tegen de rijrichting op het voetpad geparkeerd staat. Wanneer de bestuurder, 23 jaar en woonachtig in Mechelen, wil vertrekken, vertoont hij tekenen van druggebruik. Een drugtest en -analyse worden afgenomen en geven een ‘positief’ resultaat. De man is onder invloed van cannabis. Zijn rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.
 
Op basis van de dossieropbouw van de afgelopen maanden én de formele waarschuwing van augustus vorig jaar heeft de burgemeester niet geaarzeld om het voertuig uit het verkeer te plukken. Het beslag loopt zolang vereist voor de openbare veiligheid, met een maximale duur van 6 maanden.
 

 

 

Jaar -  Aantal inbeslagnames voertuigen


2018 - 2

2019 - 1

2020 - 9

2021 - 5

2022 - 4

2023 - 0

2024 - 1

 

Totaal - 22

 

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.