Nieuws

Zoeken op categorie

Lokale besturen ontvangen compensatie voor kinderopvang tijdens paasvakantie

2020/04/17 |

Binnenlands Bestuur

17 april 2020 - De Vlaamse regering heeft ruim 765.000 euro uitgetrokken voor lokale besturen die tijdens de Paasvakantie zelf kinderopvang hebben bekostigd. De projectsubsidie is een initiatief van de vier bevoegde ministers: Bart Somers (Lokale besturen), Wouter Beke (Welzijn), Ben Weyts (Onderwijs) en Benjamin Dalle (Brussel). Het gaat om een compensatie voor gemeenten die niet of nauwelijks konden terugvallen op erkende organisaties voor buitenschoolse kinderopvang.

Terug

Sinds maandag 16 maart zijn de scholen in Vlaanderen gesloten voor de meeste kinderen. Enkel kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen uit kwetsbare groepen konden voor opvang nog op school terecht. Dankzij de coördinatie van de lokale besturen bleef deze dienstverlening ook tijdens de paasvakantie gegarandeerd. 

Sommige gemeenten konden een beroep doen op erkende organisaties voor buitenschoolse opvang, die hiervoor zelf een compensatie konden aanvragen. Maar voor gemeenten die deze ondersteuning niet hadden, betekende dit een extra hap uit het budget, naast dalende inkomsten ten gevolge van de coronacrisis.

Compensatie

Voor die lokale besturen die niet konden samenwerken met erkende organisaties maar een beroep moest doen op  alternatieven, heeft de Vlaamse regering nu extra geld uitgetrokken ter compensatie. Het gaat in totaal om 765.838 euro, waarvan 689.254 euro is voor bestemd voor de Vlaamse lokale besturen en 76.583 euro voor Brussel-Hoofdstad.

Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur: “Lokale besturen hebben eens te meer hun verantwoordelijkheid genomen. Ze hebben - naast vele andere taken - in een erg korte tijdsspanne en onder moeilijke omstandigheden deze kinderopvang bekostigd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Vlaamse regering deze dienstverlening vergoedt.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Heel wat scholen bleven ook in de Paasvakantie open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Veel leerkrachten hebben zich spontaan gemeld als vrijwilliger, terwijl ze normaal gezien konden genieten van een welverdiende vakantie.”

“In Brussel staat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in voor de organisatie van de kinderopvang. Zo’n 1,5% van alle schoolkinderen in het Nederlandstalig onderwijs werden opgevangen in de paasvakantie. Het is belangrijk dat Brussel en Vlaanderen goed samenwerken om deze crisis aan te pakken. De VGC zorgt er met tal van initiatieven voor dat we de Nederlandstalige Brusselaars maximaal ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met deze impuls willen we hen hierin versterken,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel.

Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn, Wouter Beke: “In de zorg is het al een tijdje alle hens aan dek. We mogen echt niet vergeten dat deze mensen gezinnen hebben, vaak met schoolgaande kinderen. We zijn het aan hen verplicht om hen kwaliteitsvolle opvang te garanderen.”

Het geld zal respectievelijk via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie worden verdeeld. De VVSG zal nagaan welke Vlaamse gemeenten in aanmerking komen voor deze vergoeding.


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.