Nieuws

Zoeken op categorie

Gratis verzekering voor individuele vrijwilligers tijdens coronacrisis

2020/03/15 |

Samenleven

15 maart 2020 - De Vlaamse regering breidt op voorstel van minister Somers de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die de komende weken acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis. “Het is hartverwarmend om te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dit veilig gebeurt”, zeggen minister-president Jan Jambon, minister Van Samenleven Bart Somers, en minister van Welzijn en volksgezondheid Wouter Beke.

Terug

De maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten vertragen, lokken een golf van solidariteitsacties uit in Vlaanderen: mensen willen hulp bieden aan ouderen en kwetsbaren die nu geïsoleerd dreigen te geraken. Overal in Vlaanderen zien we mensen die anderen ondersteunen door boodschappen te doen, aan huis leveren of de hond van de buren uitlaten.

Minister-president Jan Jambon: “In deze moeilijke tijden is het belangrijk dat we elkaar goed vasthouden, weliswaar in de figuurlijke betekenis. We hebben veel zorgzame handen nodig, maar de vrijwilligers die zich inzetten verdienen ook zelf de nodige bescherming.”

Deze ochtend werd een kort persmoment georganiseerd op de Grote Markt van Mechelen waar minister-president Jambon, minister Somers en minister Beke een nieuwe maatregel voor vrijwilligers aankondigden. “Tot nu toe konden enkel verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. We maken het nu ook voor individuele burgers mogelijk om dergelijke verzekering aan te gaan en je te verzekeren voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens je vrijwilligerswerk”, zeggen de drie ministers.  

De middelen worden voorzien door minister van Samenleven Bart Somers: “Vlaanderen laat zich van zijn beste kant zien. Op sociale media zie je het ene burgerinitiatief na het andere. Ik roep alle vrijwilligers in Vlaanderen op om de hashtag #Vlaanderenhelpt te gebruiken zodat we elkaar kunnen blijven inspireren. Dankzij de vele burgers en vrijwilligers die zich voor elkaar inzetten tonen we elke dag dat we leven in een warm Vlaanderen en dat dit virus ons niet klein zal krijgen.”

Ook minister van Volksgezondheid Wouter Beke heeft veel respect voor de vrijwilligers en  benadrukt dat het belangrijk is om aan de eigen veiligheid te denken: “Reeds 135 artsen en verpleegkundigen hebben zich opgegeven voor de medische reserve. Dat is een geweldig signaal. Ook veel andere burgers willen hun steentje bijdragen. Het is daarbij belangrijk dat iedereen de veiligheidsvoorschriften goed blijft volgen: blijf de handen goed en vaak wassen, hou afstand van elkaar en oudere of kwetsbare personen. We moeten allemaal waken over het delicate evenwicht tussen elkaar helpen en elkaar beschermen.”


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.