Nieuws

Zoeken op categorie

Ruim 2 miljoen euro voor digitale veiligheid van lokale besturen

2020/04/13 |

Binnenlands Bestuur

Maandag 13 april 2020 - Lokale besturen krijgen in totaal ruim twee miljoen euro extra steun om de beveiliging van hun ICT-systemen te verhogen. Dat is beslist op de ministerraad van de Vlaamse regering op voorstel van Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Onze steden en gemeenten zijn cruciale actoren in het oplossen van de crisis waarin we ons nu bevinden. We moeten kost wat kost vermijden dat zij nu slachtoffer worden van cybercriminelen. Daarom ondersteunen we hen met bijkomende middelen voor de veiligheid van hun ICT-systemen.”

Terug

Het bedrag van ruim twee miljoen euro is bedoeld voor de uitbouw van een toolkit cybersecurity, de inzet van ethisch hackers in de lokale besturen en een audit informatieveiligheid in alle Vlaamse steden en gemeenten.

COVID 19 – verhoogde risico’s

De steden en gemeenten zijn meer dan ooit afhankelijk van digitale systemen om hun werking te garanderen. Maar juist nu is er een verhoogde activiteit van cybercriminelen waarneembaar. Cybercriminelen proberen munt te slaan uit het coronavirus met onder meer frauduleuze mails gericht op besmetting met malware of persoonlijke gegevensdiefstal. Met deze middelen kunnen alle lokale besturen zichzelf en hun thuiswerkende medewerkers digitaal beschermen. 

Elke gemeente een audit

Het grootste deel van de middelen gaat naar ICT-veiligheidsaudits in de lokale besturen. Minister Somers voorziet daarvoor twee miljoen euro. Daarmee kan elk lokaal bestuur een audit – een diepgaande analyse door een professionele partij – bestellen waarmee ze haar ICT-systemen laat controleren op eventuele potentiële zwakke plekken waarlangs hackers zouden kunnen toeslaan. De audit moet daar implementeerbare oplossingen aan koppelen.

Een cybersecurity toolkit

Minister Bart Somers gaat een samenwerking aan met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zij ontvangt als expertisecentrum een subsidie om een toolkit te ontwikkelen die lokale besturen handleidingen, goede praktijken en draaiboeken zal aanreiken, waarmee ze aan de slag kunnen om de risico’s op het vlak van onder meer hacking maximaal te verminderen.

Minister Bart Somers: “Er zijn vandaag veel goede praktijken in de lokale besturen. De gemeente Willebroek bijvoorbeeld had recent te maken met een ransomware aanval maar reageerde daarop volgens het boekje en kon de continuïteit van haar diensten garanderen. Dergelijke voorbeelden moeten we maximaal en op een interactieve manier delen tussen de lokale besturen. De VVSG zal daar onder meer sterk op inzetten.”

Ethisch hacken

Minister Bart Somers wil ook dat ethische hackers meer worden ingezet om de systemen van de lokale besturen te testen. Ook dat wordt een onderdeel van de opdracht van de VVSG. De VVSG werkt daarom aan een samenwerking met de HOWEST dat laatstejaarsstudenten van de bacheloropleiding cyberveiligheid als ethische hackers wil inschakelen: “Op deze manier slaan we een brug tussen de cybersecurityspecialisten van morgen en de gemeenten en hopen we hen te motiveren hun expertise in hun professionele loopbaan ten dienste te stellen van de lokale besturen.”


Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.